1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Skeittiparkki, keppihevosrata, mopopelto – onko tämä Suomen paras koulupiha?

Jos haetaan Suomen viihtyisintä koulupihaa, Hauhon yhtenäiskoulun piha Hämeenlinnassa on vahva ehdokas tittelin saajaksi. Koulun oppilaat ovat saaneet vaikuttaa siihen, millä koulun viihtyvyys paranee. Nyt koululla on jo muun muassa skeittiparkki, keppihevosrata, pihashakki, frisbeegolfrata, pingis- ja biljardipöytiä, säbäkaukalo, tyttöjen parvi ja kaiken kruununa mopopelto.

Kotimaan uutiset
Yle Uutiset Häme: Suomen kivoin koulupiha
Yle Uutiset Häme: Suomen kivoin koulupiha

Hauhon yhtenäiskoulun pihalla on paljon sellaista, mistä muut koulut voivat olla kateellisia. Pihalta löytyy jos jonkinlaista juttua, jotka innostavat lapsia liikkumaan.

– Me olemme vuosien varrella määrätietoisesti kehittäneet tätä pihaa. Piha on meille tärkeä leikki- ja liikuntapaikkana sekä oppimisympäristönä. Oppimisen ilo ja kouluviihtyvyys paranevat ihan luonnostaan, sanoo koulun rehtori Pekka Paappanen.

Pienilläkin resursseilla saa aikaan

Paappanen huomauttaa, että lapset kaipaavat virikkeitä ja olosuhteet auttavat siinä. Samalla koulun piha toimii myös hauholaisten lähiliikuntapaikkana.

Shakkipeli Hauhon yhtenäiskoulun pihalla
Hauhon yhtenäiskoulun pihalla voi pelata shakkia.Ville Välimäkl / Yle

– Viikonloppuisin täällä on lapsiperheitä leikkimässä ja nuoria skeittaamassa ja pelaamassa koripalloa. Tämä toimii hienona ympäristönä vapaa-aikanakin.

Rahaa koululla on ollut käytettävissä rajallisesti, mutta tukea pihan ja koulun viihtyvyyden lisäämiseksi on saatu ulkopuolelta. Esimerkiksi vanhempainyhdistys rakensi koulun pihalle leikkivälinevaraston.

– Me olemme kuuluisia siitä, että saamme tehtyä aika pienillä resursseilla. Me haemme yhteistyökumppaneita ja hankerahoja.

Oppilaiden ideoita kuunnellaan

Hauhon yhtenäiskoulu syntyi vuonna 2007, kun yläasteen yhteyteen tulivat myös alemmat luokka-asteet. Sen myötä luotiin omat kehityskaaret ja monet koulun käytännöt laitettiin uusiksi. Nyt kengät jätetään koulun käytäville, sisällä ei kuljeta pipot päässä, koululla ei kiroilla ja energiajuomatkin jätettiin sivuun.

– Me sovimme myös, että lisäämme small-talkia 20 prosenttia. Nyt minultakin kysellään, että miten meni viikonlopun lätkäpelissä. Kun jutellaan enemmän, on helpompi keskustella vaikeistakin asioista, muistuttaa Paappanen.

– Läpikulkevana ideana on oppilaiden osallisuus niin meidän koulussa kuin koko Hämeenlinnassa. Me pyrimme siihen, että oppilaat saavat suunsa auki, ehdottavat ja kehittävät koulua siinä missä aikuisetkin.

– Loistavia esimerkkejä tästä ovat skeittiparkki, tyttöjen parvi, parkourpuiston alkaminen ja terassi. Meillä on paljon esimerkkejä siitä, että yhdessä on ideoitu ja tehty, muistuttaa Paappanen.

Mopopelto innostaa poikia

Yksi hauholaiskoulun erikoisuus on mopopelto, jossa pojat saavat käydä ajamassa "siestan" eli tunnin mittaisen tauon aikana. Idea mopopellosta syntyi viime syksynä, kertoo yhdeksäsluokkalainen Valtteri Saastamoinen.

Valtteri Saastamoinen
Ennen ajettiin kylälle, nyt mennään mopopellolle ajamaan, kertoo Valtteri Saastamoinen.Ville Välimäki / Yle

– Me lähdettiin välitunnilla niin usein kylille, että piti keksiä jotain muuta, tuumaa Valtteri ja myöntää, että lupa mopopeltoon tuli helposti. Rehtorin pää oli helppo taivutella.

Rehtori Pekka Paappanen kysyi maanomistajalta lupaa päästä ajamaan koulun viereiselle pellolle ja lupa saatiin. Sen jälkeen selvitettiin vakuutus- ja vastuuasiat kuntoon.

Terassi ja tyttöjen parvi

Joka koululla ei ole myöskään terassia. Idea siitä syntyi kotitaloustunnilla, kun joku keksi, että ulkona olisi kiva syödä. Terassipuut saatiin lahjoituksena ja kahdeksasluokkalaiset pojat toimivat rakennusmiehinä.

Ajatus tyttöjen parvesta taasen syntyi, kun tytöt kaipasivat itselleen rauhallista soppea. Koululta löytyi siihen sopiva tila. Nyt tytöt voivat viettää siellä omaa aikaansa ja vaikka tehdä läksyjä.

Mutta menevätkö kaikki ideat läpi? Siihen rehtori vastaa suoraan, mutta virne suupielessä, ettei mene.

Uusia juttuja jo mielessä

Onko Hauhon yhtenäiskoulun piha sitten Suomen paras koulupiha? Siihen rehtori Pekka Paappanen vastaa.

Hauhon skeittiparkki
Skeittiparkilla voi ajaa pyörillä ja scoottilaudoilla.Ville Välimäki / Yle

– Minun mielestä tämä on huippua. Totta kai kehitettävääkin vielä on. Me pääsimme juuri Golfliiton pilottikouluksi ja he ovat luvanneet tulla tekemään meille pienen golf-alueen.

Myös uuden opetussuunnitelman lähtökohdista pihalle mietitään uutta.

– Esimerkiksi fysiikan opiskeluun liittyviä mallinnuksia, vipuja tai vaakoja, jotka ovat samalla leikkipaikkoja. Tai talvipuutarha, että voimme ympäri vuoden tutkia ja kasvattaa sisätiloissa kasveja.

– Esikoululaisten tulo koululle ensi syksynä aiheuttaa sen, että pihaa tullaan kehittämään myös heitä varten.

Lue seuraavaksi