1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Pääministeri Sipilä: Sote-uudistus saattaa vaatia uuden valtionyhtiön

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) uskoo, että sosiaali- ja terveydenhoidon uudistus voi vaatia alkuvaiheessa uuden valtionyhtiön. Uusia päällekkäisiä tietojärjestelmiä ei kannata nyt Sipilän mielestä rakentaa.

Juha Sipilä Kuva: Jarno Kuusinen / AOP

Pääministeri Juha Sipilä haluaa, että Suomen terveydenhuollon tietojärjestelmät yhtenäistetään lähivuosien aikana. Muuten sosiaali- ja terveydenhoitoalan uudistus ei toteudu vuoden 2019 alussa.

– Yhtään tietojärjestelmää, joka ei ole sopiva potilastietojärjestelmän kanssa, ei kannata nyt tehdä. Tämä voi olla ainakin alkuvaiheessa uuden valtionyhtiön paikka, Sipilä sanoi lauantaina Jyväskylässä. Jyväskylässä kokoontuu viikonloppuna keskustan puoluevaltuusto.

Sipilän mukaan digitalisaatio on ainoa mahdollisuus pitää koko Suomi asuttuna. Se on yksi keskustan suurimmista tavoitteita.

– Nykyinen teknologia tarjoaa huimat mahdollisuudet tehdä etätöitä. Suomalaisilla yliopistoilla on erinomainen pohja rakentaa rakentaa virtuaaliyliopisto tai -terveysasema.

Päättämättömyyden aika on ohi

Hallitus tekee selvitystä myös Infra oy:stä. Se olisi valtion kokonaan omistama yhtiö, joka pitäisi huolta tieverkoista, laivaväylistä ja rautateistä. Uudistus on saanut täystyrmäyksen  hallituskumppani perussuomalaisilta.

– En ymmärrä, mikä mörkö on yhtiöittäminen. Esimerkiksi Helsingin kaupungilla on lukuisia yhtiöitä.

Pääministeri Juha Sipilä korosti Jyväskylässä, että kyse on vasta selvityksestä ja hallitus muodostaa kantansa vasta lausuntokierroksen jälkeen.

– Keskusta on sitoutunut siihen, että joukkoliikenteen ja taksin kulku turvataan maassa myös tulevaisuudessa.

Loanheitto ei sovi Suomeen

Pääministeri Juha Sipilä pahoittelee poliittisen kulttuurin muutosta. Hänen mielestään amerikkalainen loanheitto ei sovi Suomeen.

– Nyt Suomi on menossa täysin toisenlaiseen suuntaan. Samalla usko politiikkaan vähenee. Ei voisi olla ärsyttävämpää kuin se, että poliitikot haukkuvat toisiaan. Puheissa vilisevät sanat EI, uhka, vaara ja riski. Kun tätä on kuunnellut yksitoista kuukautta, ei ihme, että Suomi on uudistamatta.

Sipilän mukaan tämä ei tarkoita sitä, etteivätkö päätökset ja leikkaukset olisi tehneet kipeää.

– Välillä on tuntunut sisuskaluissa asti. Täytyy myöntää, että tämä ensimmäinen vuosi on ollut vaikeampi kuin olisin kuvitellut.