Kohuväite tutkijalta: Islamistit ovat voineet soluttautua Ruotsin ympäristöpuolueeseen

Ympäristöpuolueen ministeri joutui eroamaan islamistiyhteyksiensä vuoksi, ja tukholmalaispoliitikko kieltäytyi kättelemästä naistoimittajaa televisiossa. "Merkki islamismista", sanoo entinen valtiopäiväedustaja.

Ulkomaat
Lars Nicander on Ruotsin maanpuolustuskorkeakoulun tutkija.
Tutkija Lars Nicander Ruotsin TV4:n uutisten haastattelussa.Kuvakaappaus TV4:n kotisivulta.

Islamistit ovat voineet soluttautua ympäristöpuolueeseen, arvioi Ruotsin maanpuolustuskorkeakoulun pitkäaikainen tutkija Lars Nicander Ruotsin TV4:n uutisille (siirryt toiseen palveluun). Nicander tutkii maanpuolustuskorkeakoulussa vaikuttamisoperaatioita ja terrorismia.

Hänen mukaansa vaikuttaa siltä, että islamistista muslimiveljeskuntaa lähellä olevat henkilöt ovat saaneet vankan aseman ympäristöpuolueessa.

He esiintyvät tietyissä yhteyksissä veljeskunnan asialla, toisissa yhteyksissä ympäristöpuolueen asialla. Sitä hän pitää tyypillisenä soluttautujille.

– Näen yhtäläisyyksiä siihen, miten kommunistinen Neuvostoliitto kylmän sodan aikana yritti soluttautua eri demokraattisiin puolueisiin ja siihen, miten ihmiset, jotka ovat lähellä muslimiveljeskuntaa – islamistista puoluetta – ovat saaneet tukevan jalansijan puolueessa, sanoi Nicander TV4:lle.

Käyttävät veljeskunnan tervehdystä

Tutkija Lars Nicander huomauttaa lisäksi, että useat ympäristöpuolueen jäsenet käyttävät muslimiveljeskunnan tervehdystä: neljää sormea ilmassa. Aftonbladetin (siirryt toiseen palveluun) mukaan muun muassa alkuviikosta eroamaan joutunut ministeri Mehmet Kaplan on käyttänyt merkkiä.

Kaplan joutui eroamaan, kun hänellä todettiin yhteyksiä äärioikeistolaiseen turkkilaiseen Harmaat sudet -järjestöön ja islamistiseen Milli Görüs -järjestöön.

Toinenkin kohu tällä viikolla

Ympäristöpuolueen hallitukseen ehdolla ollut tukholmalaispoliitikko Yasri Khan puolestaan kieltäytyi kättelemästä naistoimittajaa televisiossa.

Entinen valtiopäiväedustaja Nalin Pekgul huomauttaa TV4:lle (siirryt toiseen palveluun), että se on islamistinen tapa. Hänen mukaansa islamistien ideologiaan kuuluu, että naista ei kätellä.

Pekgul sanoo jo vuosia varoittaneensa ympäristöpuoluetta islamisteista. Hänen mielestään puolue erehtyy monikulttuurisuutta kannattaessaan antamaan tilaa henkilöille, jotka haluavat islamille poliittista valtaa.

Tutkija Lars Nicander on samoilla linjoilla.

– Ympäristöpuolue syntyi rauhanliikkeestä ja muista yhden asian liikkeistä. Se ei ole oppinut, että jäsenten arvomaailma on tutkittava. Se on naiivi, sanoo Nicander.