1. yle.fi
  2. Uutiset

Suomi ja Portugali solmivat uuden verosopimuksen – veropakolaisten porsaanreikä tukitaan

Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok.) sai tänään Portugalin valtiovarainministeriltä kirjeen, jossa vahvistetaan Portugalin sitoutuminen uuteen verosopimukseen. Sopimuksen myötä veroeduista hyötyvien eläkeläisten asema Portugalissa vaikeutuu.

Kotimaan uutiset
Alexander Stubb.
Henrietta Hassinen / Yle

Suomi on saanut neuvoteltua uuden verosopimuksen Portugalin kanssa, Valtiovarainministeriö tiedottaa. Uusi sopimus tarkoittaa sitä, että maahan maksettavia yksityisen alan eläkkeitä voidaan jatkossa verottaa.

Valtiovarainministeri Alexander Stubbin (kok) mukaan neuvotteluita käytiin vuosien ajan. Elokuussa neuvottelut vietiin ensimmäistä kertaa ministeritasolle.

-– Tänä keväänä varauduimme jopa nykyisen sopimuksen irtisanomiseen. Olen erittäin tyytyväinen siihen, että työ on tuottanut tulosta ja uusi sopimus syntyy, valtiovarainministeri Alexander Stubb sanoo tiedotteessa.

Nykyisen verosopimuksen mukaan Suomi ei voi verottaa Portugaliin maksettavia yksityissektorin eläkkeitä. Portugalissa asuvat ulkomaalaiset eläkeläiset voivat hakea kymmenen vuoden mittaista verovapautta Portugalilta.

Uuden sopimuksen yksityiskohdat julkistetaan sopimuksen allekirjoittamisen jälkeen. Valtiovarainministeriön mukaan tavoitteena on allekirjoittaa sopimus mahdollisimman pian.

– Tämä on ollut yksi tavoitteemme, että verovapaat eläkkeet loppuvat. Sopimusta on väännettu hartaudella. Olimme valmiita tekemään määrätietoisiakin toimia, jos sopimus ei etene, kommentoi pääministeri Juha Sipilä (kesk.) tuoreeltaan sopimusta.

Viime vuoden lopulla Suomi teki vastaavan eläkkeiden verottamista koskevan sopimuksen Espanjan kanssa.

Suomen ja Portugalin verosopimus on ollut viime aikoina otsikoissa useiden yritysjohtajien muutettua Portugaliin. Maahan ovat lehtitietojen mukaan muuttaneet muun muassa Nokian Renkaiden entinen toimitusjohtaja Kim Gran, Keskon entinen toimitusjohtaja Matti Halmesmäki sekä Rautaruukin entinen toimitusjohtaja Sakari Tamminen.

Verosopimuksesta kertoi ensimmäisenä STT.

Lue seuraavaksi