Cosplayssa uppoaa täysillä satuhahmojen maailmaan

Cosplay eli pukuilu vie kirjojen, pelimaailman ja televisiosarjojen mielikuvitusmaailmaan. Harrastajat valmistavat näyttäviä asukokonaisuuksia, joiden mallit ovat elokuvista, TV-sarjoista, sarjakuvista ja videopeleistä. Asujen tekemiseen kuluu viikkoja ja jopa kuukausia.

Kuva: Timo Leponiemi / Yle

Yksi esimerkki antaumuksellisesta cosplay- eli pukuiluharrastuksesta on tamperelaisen Jani Talosen Dalek-puku Doctor Who -TV-sarjasta. Sen tekemiseen meni vapaapäiviä pitämättä kaksi ja puoli kuukautta 12 tunnin työpäiviä ja rahaakin parituhatta euroa.

– Kun tämä tulee vastaan ja se alkaa puhumaan, pää pyörii ja valot vilkkuu, sä et näe tätä ihmisenä, vaan se on jotain aivan muuta. Tosi monet luulevat sitä aluksi vain patsaaksi, mutta sitten he tajuavat, että siellä on ihminen sisällä.

– Kädentaitolajit ovat lähellä sydäntäni, samoin teatterielämä. Aikaisempi pukuni oli sci-fi-kauhuelokuvasta Alien Xenamorph, joka oli rakennettu vaahtomuovista. Se voitti pukukilpailun, joten rima oli asetettava korkeammalle.

Valtava nukke ja olohuonekoriste

Dalekista Jani Talonen paljastaa sen verran, että sen sisällä on metallikehikko, missä on polkupyöräsatula.

– Minä istun sisällä ja sipsuttelen eteenpäin. Sisällä on kaulan kohdalla vasemmalla ja oikealla puolella valtavat kaiuittimet ja vatsan kohdalla on ohjauspaneeli, mistä mä säädän valoja.

– Kun mä puhun, valot välkkyvät äänen mukaan ja muuntaa äänen konemaiseksi. Silmässä hohkaa sininen kirkas valo ja pään sisässä on polkupyöräkypärä niin, että päätä kääntäessä pää liikkuu. Tämä on valtava nukke ja mun olohuonekoriste.

– Lapsi on terve, kun se leikkii ja sairas, kun se ei tajua lopettaa, naurahtaa Jani Talonen kysymykselle, onko homma mennyt jo överiksi.

Pelimaailman hahmot innostavat

Vaasalaisen Minna Partasen asu on ideoitu japanilaisesta Sengoku-pelimaailmasta. Cosplaysta hän innostui kymmenen vuotta sitten.

– Pidän videopelimaailmasta ja nimenomaan tästä sarjasta. Koska hahmo on hauska, halusin toteuttaa sen asun. Tämän tekemisessä on ollut tehty paljon töitä, saatu paljon viiltoja sormiin, ja vuodatettu verta ja hikeä. Tuskalla tätä on työstetty.

Minna toteaa, että tässä harrastuksessa pääsee toetuttamaan itseään ja näyttämään, mitä osaa.

Hieno hahmo sytyttää

Tamperelaisen Niina Näverin hahmo on laulajatar Lenne Final Fantasy X-2-pelistä. Myös hän on harrastanut cospalyta kymmenen vuotta.

– Hahmo on minulle hyvin rakas. Olen tiennyt tästä pelistä jo yli kymmenen vuotta ja kiinnostus heräsi heti, että wow, onpa hieno hahmo ja hieno peli. Tätä toteuttaessani pääsin hahmoon todella kunnolla sisälle.

– Tämä harrastus on antanut minulle paljon kavereita eri puolilta Suomea. Tässä näkee myös itsensä kehittymisen. Tekemällä oppii.

Hämeenlinnan Verkatehtaalla järjestetty cosplay-tapahtuma innosti paikanpäälle kuutisensataa cosplay-harrastajaa, kertoo tapahtuman tuottaja Suvi Liukkonen Cosvision ry:stä.