Jännittäviä kokemuksia janoavan luonne näkyy aivokuvassa

Ohut aivokuori voi saada ihmisen syöksymään suin päin uusiin kokemuksiin tai himoamaan päihteitä, arvioi tuore aivokuvaukseen perustuva tutkimus. Vammasta tai viasta ei ole kyse, vaan aivojen harmaan aineen paksuuden yksilöllisestä vaihtelusta.

Ulkomaat
Lentokoneesta otetussa kuvassa suuri ihmisjoukko leijuu ilmassa kädet käsissä. Alla näkyy peltojen muodostama vihreänruskea tilkkutäkki.
Se mikä yhdelle on mahdoton ajatus, on toiselle kutkuttavan jännittävää. Tässä 102 laskuvarjohyppääjää lyö Euroopan ennätyksen tekemällä ilmassa muodostelman. Kuva on otettu Puolassa Włocławekin yllä vuonna 2010. Jarroslaw Szot / EPA

Ihmisillä, joilla on taipumus toimia hetken mielijohteesta ja tavoitella äärimmäisiä kokemuksia, saattaa olla erilainen aivorakenne kuin päätöksiään pohtivilla ja vaaroja väistävillä kanssaihmisillä, kertoo vastikään ilmestynyt yhdysvaltalaistutkimus.

Sama aivojen erilaisuus voi altistaa riippuvuudelle alkoholista, tupakasta tai jopa vain kahvista, arvioivat Yalen ja Harvardin yliopistojen ja bostonilaisen Massachusettsin keskussairaalan tutkijat.

Tutkimuksessa tehtiin aivojen magneettikuvaus runsaalle 1 200 miehelle ja naiselle. Iältään he olivat 18–35-vuotiaita. Kenelläkään ei ollut diagnosoituja mielenterveysongelmia eikä suoranaisia riippuvuuksia.

Koehenkilöiltä myös kysyttiin, kuinka impulsiivisia he ovat: pitivätkö he uusia ja voimakkaita kokemuksia välttämättöminä, miten halukkaita he olivat ottamaan riskejä, ja kuinka nopeasti he tekivät päätöksiä. Lisäksi heitä pyydettiin kirjaamaan alkoholin, tupakan ja kofeiinia sisältävien tuotteiden käyttö.

Aivokuoren ohuus ja impulsiivisuus osuivat yksiin

Tutkijat totesivat, että niillä, jotka kaipasivat eniten jännitystä, oli keskimääräistä ohuempi aivokuori eli ohuemmalti harmaata ainetta alueilla, jotka liittyvät päätöksentekoon.

Vahvimpana yhteys näkyi alueilla, jotka vaikuttavat ihmisen kykyyn säädellä tunteitaan ja käytöstään.

Aivokuoren ohuus vastasi myös koehenkilöiden kertomia taipumuksia impulsiiviseen käytökseen ja riippuvuutta aiheuttavien aineiden käyttöön.

Luonnetutkimukset aiheuttavat kiistaa

Tutkimusta johtaneen Yalen yliopiston psykologin Avram Holmesin mukaan havainnot antavat aiempaa paremman pohjan sen ymmärtämiselle, miten aivojen anatomian normaalivaihteluun mahtuvat erot saattavat vaikuttaa sekä luonteenpiirteisiin että terveyskäyttäytymiseen.

Holmes myöntää, että aivojen rakenteen yksilöllisen vaihtelun merkitys on tutkijayhteisössä edelleen kiistelty aihe. Hän aikoo jatkaa sen selvittämisellä, missä määrin vaihtelu mahdollisesti lisää riskiä sairastua psyykkisesti.

Tutkimus on julkaistu The Journal of Neuroscience (siirryt toiseen palveluun) -lehdessä. Tuloksista kertoo myös muun muassa Medical News Today (siirryt toiseen palveluun) -sivusto.