Negatiivisista tunteista voi olla työpaikalla hyötyäkin

Tunteet vaikuttavat paljon työntekijän suorituskykyyn. Esimerkiksi viha voi antaa lisää energiaa ja ohjata kohti ongelman ratkaisua. Tai hankala asiakaskohtaaminen voi opettaa.

Kotimaa
Mies on peittänyt kasvonsa kädellään.
Yle

Viha, pelko, tyytymättömyys, suru ja häpeä. Tässä muutamia esimerkkejä negatiivisista tunteista, joita voi olla työpaikoilla.

Asiantuntijat uskovat, ettei negatiivisia tunteita tarvitse piilotella eikä niistä tarvitse päästä eroon edes työpaikalla, sillä negatiivisten tunteiden käsittely voi jopa parantaa yrityksen suorituskykyä.

On kiusallista jos kahdeksan tai kymmenen tunnin työpäivä on elämästä se jakso, jolloin et voi olla ihminen.

Harri Jalonen, dosentti, Turun ammattikorkeakoulu

– Kansainväliset tutkimukset osoittavat muun muassa sen, että tunneälykkäät yritykset ovat jopa 20 prosenttia suorituskykyisempiä kuin tunneälyttömät yritykset. Yksi osa tunneälykkyyttä on ehdottomasti se, miten yrityksessä käsitellään negatiivisia tunteita, sanoo dosentti Harri Jalonen Turun ammattikorkeakoulusta.

Jalonen on ollut toimittamassa kirjaa, joka käsittelee negatiivisten tunteiden hyödyntämistä liiketoiminnassa. Kirja perustuu NEMO-tutkimushankkeeseen, jossa tutkittiin negatiivisten tunteiden arvoa liiketoiminnassa.

Vihasta voimaa

Tunteet vaikuttavat paljon työntekijän suorituskykyyn. Esimerkiksi viha voi antaa lisää energiaa ja ohjata kohti ongelman ratkaisua. Tai hankala asiakaskohtaaminen voi olla oppimisen paikka.

Joskus myös vastarannan kiiskiä tarvitaan yrityksen sisällä kertomaan, että keisarilla ei olekaan vaatteita

Harri Jalonen

– Asiakkaan tyytymättömyys saattaa kertoa siitä, että jokin tuote tai palvelu ei toimi. Se kannattaa ottaa oppimisen lähteenä ja parantaa tuotteita ja palveluja. Joskus myös vastarannan kiiskiä tarvitaan yrityksen sisällä kertomaan, ettei keisarilla olekaan vaatteita, kuvailee Harri Jalonen.

Työpaikoilla pitäisi hyväksyä myös negatiiviset tunteet.

– On kiusallista jos kahdeksan tai kymmenen tunnin työpäivä on elämästä se jakso, jolloin et voi olla ihminen. On hyvä antaa ihmiselle myös mahdollisuus näyttää negatiivisia tunteita, mutta haluaisin korostaa, ettei valittamista sinänsä kannata ruokkia työpaikoilla, sanoo Jalonen.

Osallistu keskusteluun: Millaisia negatiivisia tunteita sinä olet nähnyt työpaikoilla? Voiko negatiivisia tunteita hyödyntää työnteossa?