USA:n Nato-lähettiläs: Nato ei enää laajene pitkään aikaan

Venäjän tilannetta ei pidä horjuttaa entisestään laajentamalla Natoa, sanoo Douglas Lute. Esimerkiksi Georgia, jolle jäsenyyttä alettiin lupailla jo vuonna 2008, joutunee odottamaan vielä vuosia.

Ulkomaat
Douglas Lute
Douglas LuteMatthew Cavanaugh / EPA

Läntinen sotilasliitto Nato ei lähitulevaisuudessa ota uusia jäseniä, koska se aiheuttaisi epävakautta Venäjän suhteen, sanoo Yhdysvaltain Nato-lähettiläs Douglas Lute. Georgia ja useat Balkanin maat joutuvat pettymään Nato-toiveissaan, jos Lute linja osoittautuu Naton linjaksi.

– Käytännössä lisätilaa laajentumiselle ei juuri ole useisiin vuosiin tai ehkä pidempäänkin, Lute sanoi turvallisuuskokouksessa Lontoossa.

Hänen mukaansa Venäjän on sisäisesti heikossa tilassa ja ehkä yhä heikkenemässä, mitä Naton ei kannata laajentamalla kiihdyttää. Venäjällä on tärkeä rooli strategisessa ympäristössä, ja siksi Naton on syytä painaa jarrua, Lute perusteli.

Uusista jäsenistä tuskin yksimielisyyttäkään

Uusimpana jäsenenä kutsun Natoon sai Montenegro viime joulukuussa. Sitä ennen Nato laajeni edellisen kerran vuonna 2009. Montenegron jäsenyys suututtaa Venäjää, joka ei hyväksy Naton ulottamista entisiin sosialistimaihin.

Georgia sai Natolta jo vuonna 2008 lupauksen, että siitä tulisi aikanaan jäsen, ja muun muassa Makedonia ja Bosnia ovat tavoitelleet jäsenyyttä. Myös Ukrainalla on jäsenyyshaluja.

Jäsenyys edellyttää, että kaikki nykyiset 28 Nato-maata (siirryt toiseen palveluun) kannattavat sitä. Luken mukaan sellaista ei ainakaan Georgian tai Ukrainan osalta synny lähitulevaisuudessa.

Lähteet: Reuters