Lapset rakensivat työpajassa kokonaisen kaupungin – hippi sai pihalleen uima-altaan

Jyväskylässä lapset ja nuoret pääsevät halutessaan yliopistoon. Jyväskylän yliopisto ja Jyväskylän kesäyliopisto ovat vuoden ajan järjestäneet lapsille ja nuorille työpajoja ja kursseja, joissa lapset pääsevät kokeilemaan tutkimisen ja asiaan perehtymisen hienoutta. Yksi kursseista, arkkitehtuurityöpaja, päättyi lauantaina Alvar Aalto -museossa kokonaisen kaupungin rakentamiseen.

Kotimaa
Pojat esittelevät itse rakentamaansa pahvitaloa.
Matleena Ylikoski / Yle

Alakouluikäisille lapsille arkkitehtuuri on mielikuvituksen, luovuuden ja leikin kenttää – arkkitehtuurin sääntöjäkin tunnetaan, mutta eipä niitä ole pakko noudattaa.

– Lapset saavat ilmiölähtöisiä, uudenlaisia kokemuksia oppimisesta ja saavat paneutua asioihin ja ilmiöihin hiukan syvemmin kuin kouluissa. Ja lyödä vaikka kädet kiinni tutkimukseen varhaisessa vaiheessa, kertoo Jyväskylän kesäyliopiston rehtori Leena Meriläinen.

Tutkiminen ei tarkoita vain kynän, paperin ja tietokoneen käyttöä. Arkkitehtuurikurssilla kokeillaan talon rakennusta erilaisilla materiaaleilla ja tutkitaan miten ne toimivat.

– Nämä tyhjät alueet ovat järviä ja tämä ruskea maata. Tämä on kaupungin pohja. Talot eivät ole lopullisilla paikoilla. Nyt aletaan miettiä, että mihin talot asettuvat ja mitä meidän kaupunki tarvitsee, ohjeistaa luokan- ja musiikinopettajaopiskelija Anna Pitkänen.

Eläinten pesistä ihmisten koteihin

Kolmen kerran työpaja alkoi tutustumisella eläinten arkkitehtuuriin. Eläinten pesiin tutustuttiin luontomuseossa ja niiden perusteella tehtiin omia pesiä. Toisella kerralla perehdyttiin ihmis- ja kaupunkiarkkitehtuuriin Alvar Aalto -museossa ja pohdittiin arkkitehtuurin perusulottuvuuksia.

– Mittakaavaa, muotoa ja materiaaleja ja sitten ruvettiin rakentamaan omaa taloa. Tänään lasten rakennuksista muodostetaan kaupunki ja yhteinen kokonaisuus, kertoo Anna Pitkänen.

Lapset uskaltavat lähestyä vaikealta kuulostavaa arkkitehtuuria ennakkoluulottomasti. Monet ovat hyvinkin perillä erilaisista kulttuureista ja käsitteistä.

– Mielikuvitusta on käytetty ja hienoja taloja on syntynyt. Alvat Aalto -museo ympäristönäkin varmaan inspiroi kokeilemaan erilaisia ratkaisuja, Pitkänen sanoo.

Lapset rakentavat kaupunkia pahvista ja puusta.
Lapset rakentavat kaupunkia pahvista ja puusta.Matleena Ylikoski / Yle

Hipin talon pihalle uima-allas

Arno päätyi rakentamaan luomalleen hippi-henkilölle suuri-ikkunaista, mutta pientä taloa suuren pihan keskelle.

– Mä tykkään luonnonvalosta. Aloin melkeinpä suoraan rakentamaan. Rakennan nyt paneeleita, joista tasakatto muodostuu ja pihalle tulee uima-allas.

Iina, Saara ja Elli rakentavat yhdessä tilavaa taloa yhdelle ihmiselle ja kahdelle eläimelle. Pahviseinät ja -lattia on valmiina ja kalusteitakin on talossa.

– Pöytä, hyllyt, sänky ja eläintenaitaus on valmiina, kertoo Elli.

Pekko, Touko ja Jiro kertovat evästauolla, että heidän talonsa on kaupungin suurin. Sitä tehdessä kolmikko on miettinyt luonnonmateriaalin eli puun käyttöä, ympäristöä, perustuksia ja sitä, että tuleeko ilma ja valo sisälle.

– Talo ei saa olla rumiluskaan… Paitsi, jos ei ole varaa talon tekemiseen… Niin ja materiaalien pitää tietysti olla kestäviä, miettivät pojat vuoronperään.

Lapset rakentavat puusta ja pahvista kaupunkia.
Iina, Saara ja Elli urakoivat yhdessä tilavaa taloa.Matleena Ylikoski / Yle

Työpajalla vieraili toimittaja Matleena Ylikoski.