Merkel vieraili pakolaisleirissä Turkissa

Ihmisoikeusjärjestöt kehottavat menemään mallileirin sijasta leireille, jossa elää Kreikasta palautettuja turvapaikanhakijoita. Matkan tarkoituksena on hälventää epäluuloja Turkin ja EU:n pakolaissopimuksesta.

Ulkomaat
Nainen ja kaksi lasta kulkee suuren kyltin ohi. Kytissä on Angela Merkelin kuva ja saksankielinen teksti: "Solidaarisuutta pakolaisille.Olemme ylpeitä liittonkansleri Angela Merkelistä ja pääministeristämme Ahmet Davutoğlusta."
Liittokansleri Angela Merkel toivotettiin tervetulleeksi Turkkiin suurin kadunvarsikyltein, joissa julistetaan solidaarisuutta pakolaisille. Sedat Suna / EPA

Saksan liittokansleri Angela Merkel on vieraillut syyrialaispakolaisten leirissä Turkin ja Syyrian rajalla yhdessä Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan Donald Tuskin ja EU:n komission varapuheenjohtajan Frans Timmermansin kanssa.

EU:n kärkivoimiin kuuluvan kolmikon matkan tavoitteena on lisätä luottamusta EU:n ja Turkin sopimukseen, jolla pyritään pysäyttämään turvapaikanhakijoiden matkan jatkuminen Turkista EU:n alueelle.

YK:n pakolaisjärjestö, monet ihmisoikeusjärjestöt ja jotkut EU-johtajatkin ovat arvostelleet sopimusta. Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan puolestaan on varoittanut, että sopimus raukeaa, ellei EU pidä lupaustaan turkkilaisten viisumivapaudesta. Se on kyseenalaistanut turvallisuusuhkien pelossa.

HRW kehottaa tutustumaan muuhun kuin mallileiriin

"Tervetuloa Turkkiin, maahan, jossa on eniten pakolaisia koko maailmassa", luki Nizipin leirin portin ylle viritetyssä kangasjulisteessa. Gaziantepin kaupungin lähellä sijaitsevassa leirissä elää noin viisi tuhatta ihmistä. Kaikkiaan Turkissa on arviolta 2,7 miljoonaa syyrialaispakolaista.

– Meillä on täällä kouluja ja sairaaloita. Elämä on hyvää. Haluaisimme silti tietää, mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Jos sota loppuisi tänään, lähtisin huomenna Syyriaan, sanoi Damaskoksesta perheineen paennut mies uutistoimisto AFP:n toimittajalle.

Noin ktymmenvuotiaita tyttöjä ja poikia verkkoaidan takana.
Syyrialaislapset odottivat liittokansleri Merkelin vierailuaSedat Suna / EPA

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin Euroopan-toimintojen varajohtaja Judith Sunderland on arvostellut Merkelin, Tuskin ja Timmermansin käyntiä siistissä Nizipissä ja kehottanut heitä sen sijaan menemään keskuksiin, joissa Kreikasta väkisin palautetut ihmiset ovat pidätettyinä.

Uskaltaako EU puolustaa arvojaan?

Myös Amnesty International on sanonut, ettei kolmikon pidä sulkea silmiään niiltä lukuisilta ihmisoikeusloukkauksilta, joiden kohteeksi pakolaiset Turkissa joutuvat.

– Sillä välin kun Turkki ja EU vääntävät kättä viisumivapaudesta ja muista pitkäaikaisista poliittisista kysymyksistä, pakolaiset kärsivät. Pakolaisten suojelu on kaikkien maiden velvollisuus, jota ei voi sivuuttaa poliittisen sujuvuuden nimissä, sanoi Amnestyn Euroopan-toimintojen varajohtaja Gauri van Gulik.

Merkelin, Tuskin ja Timmermans neuvottelevat parhaillaan pääministeri Ahmet Davutoğlun kanssa. Keskustelujen sisällöstä kerrotaan illemmalla tiedotustilaisuudessa. Kiinnostavin kysymys kuuluu, kajotaanko ihmisoikeuksien rapautumiseen, kuten Tusk antoi matkan alla ymmärtää.

– Meidän vapautemme, myöskään sananvapaus, eivät ole poliittisia neuvottelukysymyksiä. Se viesti presidentti Erdoğanin on hyväksyttävä, Tusk sanoi.

Lähteet: AFP, Reuters, AP