Teinipojan kuolema toi tuhansia sotilaita rajalle Keski-Amerikassa

Guatemala pitää yli puolta Belizestä omana alueenaan. Tunnelma rajalla on ollut kiristymässä jo pitkään.

Ulkomaat
Joukko asepukuisia sotilaita kulkee tienviertä olkikatoksen ja suurten puiden ohi.
Guatemalan sotilaita partiomassa lähellä Belizen rajaa. Guatemalan asevoimat / EPA

Keskiamerikkalainen Guatemala on lähettänyt kolme tuhatta sotilasta naapurimaansa Belizen rajalle guatemalalaispojan kuoleman kiristämien suhteiden vuoksi. Guatemalan puolustusministerin Williams Mansillan mukaan kyseessä on varotoimenpide, ei sodanjulistus.

Belizessä kuitenkin pelättäneen muuta, sillä maiden välit olivat jo ennestään kireät. Guatemalan mielestä yli puolet Belizen maaperästä kuuluisi oikeastaan Guatemalalle.

Uusin käänne sai alkunsa keskiviikkona, kun San José Las Floresin rajamaakunnassa elänyt 13-vuotias poika oli peltotöissä yhdessä isänsä ja pikkuveljensä kanssa. Heitä kohtaan avattiin tuli. Poika kuoli, ja isä ja veli haavoittuivat.

Kumpikin maa väittää ammuskelun tapahtuneen omalla alueellaan. Guatemalan mukaan belizeläiset sotilaat hyökkäsivät kolmikon kimppuun. Belize puolestaan sanoo, että sen partio oli tutkimassa laitonta kulotusta, kun siitä epäilty guatemalalaismies avasi tulen. Sotilaat vastasivat itsepuolustukseksi, kuten heidän oikeutensa oli, Belize sanoo.

Guatemalan ulkoministeriön mukaan ruumiinavauksessa ilmeni, että poikaa oli ammuttu sotilaskiväärillä kahdeksan kertaa, joista neljästi selkään.

Amerikan maiden järjestö tutkii tapauksen

Rajalla on ollut jo aiemmin enenevässä määrin väkivaltaisuuksia. Belizen pääministeri Dean Barrow sanoo valittaneensa Guatemalan presidentille Jimmy Moralesille, että Guatemala on lisännyt jännityksen rajalla sietämättömiin mittoihin.

Amerikan maiden järjestö OAS tekee keskiviikon ampumistapauksesta riippumattoman tutkimuksen molempien maiden pyynnöstä.

Belize on myös pyytänyt Yhdysvalloilta rikostutkimusapua tapahtumien kulun selvittämiseksi, sanoo Barrow.

Uuden presidentin ensimmäinen ulkopoliittinen haaste

Belize itsenäistyi vuonna 1981, mutta aluekiistojen vuoksi Guatemala tunnusti itsenäisyyden vasta kymmenen vuotta myöhemmin. Siksi Britannialla oli entisessä alusmaassaan pieni joukko sotilaita aina tälle vuosikymmenelle asti.

Nyt kiristynyt tilanne on ensimmäinen ulkopoliittinen haaste Moralesille, entiselle tv-koomikolle, josta tuli yllätysvoiton jälkeen Guatemalan presidentti tammikuussa. Morales on tv-puheessaan syyttänyt Belizeä pelkuruudesta ja sanonut Guatemalan sotilaiden suojelevan vankkumatta maansa koskemattomuutta.

OAS ja Britannia ovat kehottaneet naapuruksia antamaan kiistansa kansainvälisen rikostuomioistuimen ratkaistaviksi.

Lähteet: AP, AFP,