Armeniassa poltettiin Turkin lippu – mielenosoituksia kansanmurhan vuosipäivänä

Armenian kansanmurhan vuosipäivään osallistuu myös näyttelijä ja YK-lähettiläs George Clooney.

Ulkomaat

Armenian pääkaupungissa Jerevanissa on ollut suurmielenosoitus armenialaisten kansanmurhan vuosipäivän aattona.

Arviolta 15 000 mielenosoittajaa marssi soihtukulkueessa lauantaina kansanmurhan muistomerkille muistelemaan 1,5 miljoonaa armenialaista, jotka kuolivat huhtikuussa 1915 käynnistyneessä kansanmurhassa. Etnisten puhdistusten katsotaan alkaneen 24. huhtikuuta 1915, kun ottomaanit teloittivat 200 armenialaista intellektuellia.

Historioitsijat puhuvat laajasti kansanmurhasta, mutta ottomaanien imperiumin seuraaja Turkki kiistää jyrkästi sellaisen tapahtuneen. Monet muutkaan valtiot eivät ole tunnustaneet kansanmurhaa. Suomi ei ole ottanut kantaa asiaan.

Yhdysvaltalainen näyttelijä ja YK:n rauhanlähettiläs George Clooney on matkustanut Armeniaan puhumaan joukkomurhan vuosipäivänä. Hän on pitänyt ääntä kansanmurhan tunnustamisen puolesta, vaikka hänen oma kotimaansa Yhdysvallat ei sitä olekaan tehnyt.

Ennen mielenosoitusmarssia osallistujat polttivat Turkin sekä Azerbaidzanin liput. Armenian ja Azerbaidzanin välit ovat tulehtuneet Vuoristo-Karabahin konfliktin vuoksi. Yhteenotoissa Vuoristo-Karabahissa on kuollut tässä kuussa 75 sotilasta.

Armenian kansanmurhan vuosipäivänä aattona Turkin-vastaisia mielenosoituksia on ollut myös Libanonissa, Beirutissa.

Lähteet: AP