1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Lehti: Norjalainen hävittäjä tulitti kohti omia sotilaita – jo toinen kerta samalla ampumaradalla

Norjalaisen Verdens Gangin haastattelemien nimettömien sotilaslähteiden mukaan oli pelkkää tuuria, että kukaan ei haavoittunut tai kuollut.

Norjalainen F-16-hävittäjä. Kuva: Marthe Brendefur / EPA

Norjalaiset F-16-hävittäjät tulittivat vahingossa omiaan kohti harjoituksissa Tarvan saarella Trondheimin lähettyvillä kaksi viikkoa sitten, kertoo norjalainen sanomalehti Verdens Gang (VG) (siirryt toiseen palveluun). Hävittäjien oli määrä tulittaa maajoukkojen osoittamia kohteita.

VG kertoo, että jostain syystä toinen hävittäjistä kuitenkin hyökkäsi kohti ampumaradalla sijaitsevaa tarkkailutornia. Tornissa oli kolme upseeria, jotka seurasivat ampumaharjoitusta.

Hävittäjä ampui tornia kohti 20-millimetrisellä Vulcan-konetykillä 100 ammusta sekunnissa.

VG:n haastattelemien nimettömien sotilaslähteiden mukaan oli pelkkää tuuria, että kukaan upseereista ei haavoittunut tai kuollut. Onni onnettomuudessa oli, että hävittäjien konetykeissä oli vain harjoitusammuksia.

Harjoitukset Tarvan saarella pidettiin yöaikaan. Hävittäjälentäjillä oli pimeännäkölaitteet.

VG :n mukaan Norjan puolustusvoimat on sulkenut Tarvan ampumaradan kokonaan käytöstä välikohtauksen jälkeen. Se on myös aloittanut tutkimuksen tapahtumista.

Kyseessä on VG:n mukaan jo toinen kerta, kun F-16-hävittäjä tulittaa kyseistä tornia Tarvan ampumaradalla. Edellinen kerta tapahtui vuonna 2009, ja tornissa oli tuolloin kolme upseeria. Tuolloin tapahtumaa kuvailtiin vakavimmaksi, missä F-16 oli ollut mukana kahteenkymmeneen vuoteen.