1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Maailmanmusiikkitähti Papa Wemba on kuollut

Kongolainen maailmanmusiikkitähti Papa Wemba on kuollut. Hän oli yksi kongolaisen musiikin suurimmista nimistä ja vaikutti lukuisiin muusikkosukupolviin.

Papa Wemba Kuva: Andre Csillag / REX / AOP

Kongolainen maailmanmusiikkitähti Papa Wemba on kuollut, kertovat useat eri tiedotusvälineet. (siirryt toiseen palveluun)

"Kongolaisen rumban kuninkaaksi" kutsuttu 66-vuotias laulaja lyyhistyi lavalle kesken festivaalikonserttinsa Abidjanissa, Norsunluurannikolla. Femua-festivaalin järjestäjien mukaan hän menehtyi myöhemmin.

Papa Wemban koko nimi oli Jules Shungu Wembadio Pene Thabani Kikumba. Hän oli syntynyt vuonna 1949 Kongon demokraattisessa tasavallassa, joka vielä tuolloin oli Belgian siirtomaa.

Laulaja aloitti uransa soukous-musiikin parissa ja nousi kotimaassaan suureen suosioon. Myöhemmin hän muutti Eurooppaan, jossa hän myös niitti mainetta. Suomessa Papa Wemba kävi esiintymässä Helsingin juhlaviikoilla.

Papa Wemba oli yksi kongolaisen musiikin suurimmista nimistä ja vaikutti useisiin afrikkalaisiin muusikkosukupolviin. Hän teki tunnetuksi myös niin sanottua sapeur-kulttuuria, kongolaisten nuorten miesten keikarimaista pukeutumista.

2000-luvulla Papa Wemban mainetta tahrasi Ranskassa saatu tuomio laittoman maahantulon järjestämisestä. Papa Wemban katsottiin tuoneen kymmeniä kongolaisia luvattomasti maahan kiertuetoimintansa varjolla.