1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Biologit vapauttivat uhanalaisia manaatteja takaisin luontoon – video

Etelä-Amerikan manaatit on luokiteltu Kansainvälisen luonnonsuojeluliiton uhanalaisten lajien Punaisella listalla haavoittuvaiseksi. Niiden määrä saattaa vähentyä kolmanneksella seuraavien kolmen sukupolven aikana.

luonto
Manaattia päästetään takaisin vesistöön
Kolme uhanalaista ja metsästäjiltä pelastettua manaattia kuljetettiin veneillä luonnonsuojelualueelle, missä ne vapautettiin jälleen luontoon.

Joukko biologeja vapautti Perussa kolme uhanalaista manaattia takaisin Amazonjokeen perjantaina. Eläimet oli pelastettu metsästäjiltä ja niitä oli hoidettu luonnonsuojelujärjestön keskuksessa.

Manaateille oli annettu nimet Suni, Tamshi ja Rita ja ne kuljetettiin keskuksesta veneillä luonnonsuojelualueella sijaitsevalle järvelle, missä ne vapautettiin.

Etelä-Amerikan manaatit on luokiteltu Kansainvälisen luonnonsuojeluliiton uhanalaisten lajien Punaisella listalla haavoittuvaiseksi lajiksi, sillä niitä uhkavat erityisesti metsästys, ilmastonmuutos ja elinalueiden häviäminen. Manaatit myös lisääntyvät hitaasti.

Niiden määrä saattaa vähentyä kolmanneksella seuraavien kolmen sukupolven aikana. 1970-luvun lopulla Etelä-Amerikan manaatteja arvioitiin olevan noin 10 000, mutta eläinten tämänhetkisestä määrästä ei ole tietoa. Niiden määrän uskotaan kuitenkin olevan edelleen vähenemässä.

Manaateilla ei ole juuri puolustautumiskeinoja, mikä tekee niistä metsästäjille helppoja saaliita, vaikka ne voivatkin painaa jopa lähes 600 kiloa. Niitä joko syödään tai pidetään lemmikkeinä vankeudessa.

Luontoon vapautetut manaatit varustettiin radiolähettimillä, jotta tutkijat voivat seurata niiden liikkeitä ja selviytymistä.

Manaatit ovat erityisen tärkeitä Amazonin alueen ekosysteemille, sillä syömällä jokikasveja ne auttavat pitämään veden kirkkaampana ja siten kalat, sammakot ja hyönteiset menestyvät paremmin.

Lähteet: Reuters, Yle Uutiset

Lue seuraavaksi