Ruotsin TV4: Turkki yritti estää kansanmurhadokumentin esittämisen

TV-dokumentti kertoo vähemmistöjen kohtelusta Turkin alueella ensimmäisen maailmansodan aikana. TV4 sanoo, että Turkin suurlähetystö yritti painostaa kanavaa sähköpostitse.

Ulkomaat
Screenshot
Yle Uutisgrafiikka

Turkin Tukholman-suurlähetystö on yrittänyt estää vuoden 1915 tapahtumista kertovan televisiodokumentin esittämisen Ruotsissa, kertoo TV4-kanava.

TV4:n uutis- ja ajankohtaisohjelmien ohjelmajohtaja Viveka Hansson kirjoittaa blogissaan (siirryt toiseen palveluun), että edustuston lehdistövastaava yritti painostaa kanavaa sähköpostitse. Hansson on julkaissut blogissaan lehdistövastaavalta saamansa viestin.

Kyseessä on dokumentti nimeltä "Seyfo 1915 – Det Assyriska folkmordet", suomeksi "Seyfo 1915 – assyrialaisten kansanmurha". Ohjelma käsittelee vähemmistöjen kohtelua Turkin valtiota edeltäneessä Ottomaanien valtakunnassa ja kertaa eloonjääneiden kokemuksia.

Ruotsin valtiopäivät päätti vuonna 2010, että muun muassa armenialaisten ja assyrialaisten joukkomurhista ensimmäisen maailmansodan aikana voidaan käyttää sanaa kansanmurha.

Turkkia käsitteen käyttäminen ärsyttää. TV4:n julkaisemassa suurlähetystön viestissä kirjoitetaan, ettei vuoden 1915 tapahtumien määrittelystä ole historiallista, akateemista eikä juridista yksimielisyyttä. Viestissä pyydetään, että kanava käy asian vielä läpi ja harkitsee päätöstään "tasapainoisella ja järkevällä asenteella".

TV4 Fakta aikoo esittää dokumentin sunnuntaina illalla.