Serbialaiset äänestävät parlamenttivaaleissa maansa EU-suunnasta

Menestystä vaaleissa povataan sekä EU-mielisen pääministerin puolueelle että Venäjä-mielisille äärinationalisteille.

Ulkomaat
Mies äänestämässä Belgradissa.
Mies äänestämässä Serbian parlamenttivaaleissa Belgradissa 24. huhtikuuta.Koca Sulejmanovic / EPA

Serbialaiset äänestävät sunnuntaina parlamenttivaaleissa, joita on kuvattu kansanäänestykseksi maan EU-jäsenyydestä.

Pääministeri Aleksandar Vučić päätti ennenaikaisista vaaleista, koska hän toivoo saavansa äänestäjiltä uudet valtuudet jatkaa EU-jäsenyyden ehtona olevia uudistuksia.

Vastustajien mukaan Vučićin tavoitteena on tiukentaa otettaan vallasta ja saada uusi nelivuotiskausi niin kauan kun hän on vielä suosittu. Arvostelijoiden mukaan 46-vuotiaan pääministerin hallitus on muuttunut koko ajan itsevaltaisemmaksi.

Kyselyt ovat povanneet pääministerin EU-mieliselle edistyspuolueelle parlamenttiin enemmistöä, jonka se tarvitsee voidakseen viedä uudistuksia yksin läpi. Vučić on lupailllut tuovansa Serbian talouteen uutta puhtia muun muassa yksityistämällä tappiollisia valtionyhtiöitä.

Vaihtoehtona edistyspuolueella on muodostaa hallitus jonkin muun puolueen kanssa. Analyytikot uskovat Vučićin tähtäävän hallitukseen toiseksi suurimman puolueen sosialistien kanssa saadakseen uudistuksille laajemman pohjan.

Äärikansallismieliset etenemässä

Liberaalit länsimieliset oppositioryhmät ovat hajallaan, ja nähtäväksi jää, pääsevätkö ne yli viiden prosentin äänikynnyksen.

Nostetta vaalit ovat sen sijaan tuomassa äärinationalistiselle, Venäjä-mieliselle radikaalipuolueelle. Kyselyjen mukaan säästökuuriin kyllästyneet ja hallituksen EU-linjaan tyytymättömät äänestäjät ovat nostamassa sen kolmanneksi suurimmaksi puolueeksi.

Myös puoluetta johtava Vojislav Šešelj tehnee paluun parlamenttiin vapauduttuaan YK-tuomioistuimessa sotarikossyytteistä, ja hänestä saattaa tulla jatkossa opposition johtohahmo.

Šešelj on sanonut parlamenttivaaleja kansanäänestykseksi siitä, liittyykö Serbia "viholliseen" eli Euroopan unionin vai kääntyykö se kohti jonkinlaista liittoa "perinteisen liittolaisen" Venäjän kanssa.

Äänestys parlamenttivaaleissa jatkuu iltakahdeksaan. Alustavia tuloksia odotetaan muutamaa tuntia myöhemmin.

Lähteet: Reuters, AFP