Maahanmuuttovastainen ehdokas voitti Itävallan presidentinvaalien ensikierroksen

Vapauspuolueen ehdokas sai yli kolmanneksen äänistä. Valintaan se ei kuitenkaan riitä, vaan vaaleissa tarvitaan toinen kierros.

Ulkomaat
Naurava Norbert Hofer.
Norbert Hofer iloitsi presidentinvaalien ykköskierroksen voitosta.Christian Bruna / EPA

Itävallan maahanmuuttovastaisen vapauspuolueen ehdokas Norbert Hofer saanut 35,3 prosenttia presidentinvaalien ensimmäisen kierroksen äänistä. Suoraan valintaan olisi tarvittu 50 prosenttia, joten vaaleissa vaaditaan toinen kierros.

Hoferin vastaehdokas toukokuun 22. päivänä järjestettävällä kakkoskierroksella on riippumaton ehdokas Alexander Van der Bellen. Hän sai äänistä 21,3 prosenttia.

Kolmanneksi jäi toinen riippumaton ehdokas Irgmard Griss. Häntä äänesti 19 prosenttia. Itävaltaa koko sodanjälkeisen ajan hallinneiden sosiaalidemokraattien ja kansanpuolueen ehdokkaat saivat tyytyä noin 11 prosentin äänisaaliisiin.

Vaaleissa äänesti runsaat 68 prosenttia äänioikeutetuista.

Hofer hajottaisi hallituksen

Euroopan turvapaikanhakijakriisin aikana vapauspuolueen kannatus on noussut niin, että kyselyjen mukaan puoluetta kannattaa miltei kolmannes itävaltalaisista.

Sosiaalidemokraattien ja kansanpuolueen kannatus on painunut noin viidennekseen. Turvapaikkapolitiikan lisäksi hallituskumppanusten kannatusta olivat jo aiemmin syöneet pitkät kiistat muun muassa verotuksen ja eläkkeiden rakenteellisista muutoksista.

Itävallan presidentin asema on pääasiassa seremoniaalinen, mutta hänellä on myös joitakin valtaoikeuksia, muun muassa oikeus hajottaa hallitus.

Hofer onkin sanonut, että presidenttinä hän heti hajottaisi hallituksen ja vaatisi maahan ennenaikaiset parlamenttivaalit. Varsinainen vaalivuosi on 2018.

Lähteet: AFP, Reuters, AP, Yle Uutiset