1. yle.fi
  2. Uutiset

Saksassa vieraileva Obama puolusti vapaakauppasopimusta

Presidentti Barack Obaman ja liittokansleri Angela Merkelin keskustelunaiheina olivat myös muun muassa Syyria ja Pohjois-Korea, jota Obama syytti tahallisista provokaatioista. Emännälleen Obama antoi kiitokset rohkeasta turvapaikkapolitiikasta ja hyvästä huumorintajusta.

Ulkomaat
Puhujakorokkeella seisovat Obama ja Merkel kättelevät. Taustalle on heijastettu Herrenhausenin linnan julkisivun kuva.
Barack Obama ja Angela Merkel löivät kättä lehdistötilaisuudessa Herrenhausenin linnassa Hannoverissa.Kay Nietfeld / EPA

Saksassa vieraileva Yhdysvaltain presidentti Barack Obama on ottanut lehdistötilaisuudessa kantaa useisiin päivänpolttaviin talous- ja turvallisuuskysymyksiin, joista hän keskusteli aiemmin päivällä liittokansleri Angela Merkelin kanssa Hannoverin Herrenhausenin linnassa.

Etukäteen kenties odotetuin aihe oli EU:n ja Yhdysvaltain vapaakauppasopimus, joka on herättänyt paljon kritiikkiä niin Yhdysvalloissa kuin Euroopassa, ei vähiten Saksassa. Viimeksi sitä vastaan osoitettiin mieltä lauantaina Hannoverissa. Neuvottelut tuosta TTIP-sopimuksesta jatkuvat maanantaina.

Obama sanoi ymmärtävänsä, että globalisaatio aiheuttaa ihmisissä huolta, etenkin näyttäytyessään tehtaiden sulkemisena ja työpaikkojen siirtymisenä muihin maihin. Hänen mukaansa vapaakauppa-alueet ovat kuitenkin välttämättömiä.

Yhdysvallat on kiistaton osoitus siitä, miten muiden maiden kanssa solmitut vapaakauppasopimukset ovat lisänneet yritysten kilpailukykyä ulkomailla, hän sanoi.

Kiinan, Aasian ja Afrikan markkinoiden kehittyessä Yhdysvaltain ja Euroopan on välttämättä taattava, että niiden yritykset pystyvät tulevaisuudessakin kilpailemaan, Obama sanoi, ja Merkel oli samaa mieltä. Hänen mukaansa TTIP on Saksan ja koko Euroopan talouden etu.

Obama toivoo Kiinan painostavan Pohjois-Koreaa

Pohjois-Koreasta Obama sanoi, että maa käyttäytyy tarkoituksellisen provokatiivisesti. Hänen mukaansa Yhdysvalloilla on edelleen kesken analyysi siitä, mitä Pohjois-Korea on viime päivinä tehnyt. Pohjois-Korea on sanonut kokeilleensa ballistisen ohjuksen ampumista sukellusveneestä.

Kiinaa Obama kehotti suhtautumaan vakavasti Pohjois-Koreaan uhkaan ja lisäämään painostusta Pohjois-Koreaa kohtaan.

Obama myös vetosi Syyrian sodan osapuoliin rauhanneuvottelujen jatkamiseksi ja tulitauon kunnioittamiseksi. Hän kertoi keskustelleensa Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa viime viikolla siitä, miten tulitauko saataisiin uudelleen toiminaan.

Samalla Obama kuitenkin puolusti päätöstä olla luomatta Syyriaan pakolaisten turva-alueita, toisin kuin Merkel on ehdottanut. Obaman mukaan syy on puhtaasti käytännöllinen. Alueita olisi hyvin vaikea saada toimivaksi ilman, että Syyriasta vallattaisiin sotilaallisesti iso osa, hän sanoi.

Kehuja Merkelille

Toista presidenttikauttaan päättävän Obaman mukaan Merkel on ollut luotettava ja vakaa kumppani, jolla on erinomainen huumorintaju, vaikka hän ei sitä lehdistötilaisuuksissa aina näytäkään.

Hän kiitti emäntäänsä rohkeasta turvapaikkapolitiikasta ja sanoi olevansa ylpeä hänestä. Merkel antaa äänen periaatteille, jotka yhdistävät ihmisiä, Obama sanoi.

Lähteet: AP, Reuters, AFP

Lue seuraavaksi