Hyppää sisältöön

Yhdysvallat paljastanee salattua materiaalia 9/11-iskujen tutkimuksista

Toistaiseksi laajaa tutkimusmateriaalia on pidetty visusti salassa. Keskeistä 15 vuoden takaisten terroritekojen tutkimuksissa on ollut, toteuttivatko terroristit suunnitelmansa yksin vai saivatko he tukea ulkopuolelta.

Yhdysvalloissa Barack Obaman hallinto suunnittelee julkaisevansa ainakin osan 28-sivuisesta salaisesta asiakirjasta, joka sisältyy kongressin tutkimukseen syyskuun 11. päivän terroriteoista. Uutistoimisto AP:n mukaan salaisen osan uskotaan valaisevan saudien yhteyksiä iskut toteuttaneisiin terroristeihin. Toistaiseksi dokumentteja on pidetty salassa, lukitussa huoneessa Yhdysvaltain kongressin pohjakerroksessa.

Keskeinen kysymys 15 vuoden takaisten terroritekojen tutkinnassa on ollut se, toteuttivatko terroristit monimutkaisen suunnitelmansa keskenään vai saivatko he tukea ulkopuolelta. Epäilykset ulkomaisesta avusta ovat johtaneet aiemminkin saudeihin, sillä 19 terroristista 15 oli saudeja. Los Angelesissa työskennelleen Saudi-Arabian konsulaatin työntekijän on myös epäilty auttavan kahta lentokonekaapparia löytämään asunnon heidän saavuttua Etelä-Kaliforniaan.

Saudi-Arabia on Yhdysvaltain pitkäaikainen liittolainen, mutta suhteet ovat viime aikoina kiristyneet. Saudi-Arabia on ilmoittanut, että salattujen tietojen paljastaminen sopii sille hyvin, sillä silloin sillä on mahdollisuus "vastata syytöksiin selkeästi ja vakuuttavasti". Tietojen salaamisen näin pitkään on uskottu johtuvan siitä, että Yhdysvaltojen ja Saudi-Arabian suhteita on haluttu varjella.

Syyskuun 11.päivän terroritekojen seurauksena kuoli lähes 3 000 ihmistä vuonna 2001. Yhdysvaltain tiedusteluviranomaisten kerrotaan päättävän lähiviikkojen aikana, aikooko se julkaista ainakin osia salaisista asiakirjoista.

Laura Airola / Yle Uutiset

.
.