Raportti: Meksiko vaikeutti selvitystä kadonneista opiskelijoista – epäiltyjä kidutettu

Kansainvälinen asiantuntijaryhmä raportoi, että Meksikon hallitus aktiivisesti hankaloitti ryhmän tutkintaa. Ryhmä tutki 43 opiskelijan epäiltyä joukkosurmaa vuodelta 2014.

Ulkomaat
Kadonneiden opiskelijoiden omaiset osoittavat mieltään Mexico Cityssä.
Kadonneiden opiskelijoiden omaiset osoittivat mieltään Mexico Cityssä viime joulukuussa.Sashenka Gutierez / EPA

43 opettajaopiskelijan katoamista tutkiva kansainvälinen asiantuntijaryhmä kertoi Meksikon hallituksen vaikeuttaneen ryhmän selvitystä. Raportissaan asiantuntijat ilmoittavat, että heitä estettiin tutkimasta osaa todistusaineistosta.

Toisessa sieppaustapausta koskevassa raportissaan tutkijaryhmä hylkää Meksikon virallisen johtopäätöksen opiskelijoiden katoamisesta.

Meksikon hallitus ilmoitti syksyllä, että korruptoitunut poliisi sieppasi opiskelijat ja luovutti heidät huumekauppiaille. Huumekauppiaat uskoivat viranomaisten mukaan, että kilpaileva jengi oli soluttautunut opiskelijoiden joukkoon. Virallisen johtopäätöksen mukaan huumekauppiaat tappoivat uhrinsa ja polttivat ruumiit joukkoroviossa Coculan kunnallisella kaatopaikalla.

Opiskelijat siepattiin Igualan kaupungissa syyskuussa 2014.

Kidutusepäilyjä

Asiantuntijaryhmä kirjoittaa raportissaan, kuinka syyttäjävirasto ei antanut ryhmän haastatella sieppauksesta epäiltyjä uudestaan. Todistusaineiston luovuttamisessa myös viivyteltiin. Ryhmän mukaan viranomaiset ilmaisivat "hyvin vähän kiinnostusta" tutkimuksen edistymiseen.

Asiantuntijat arvelivat myös, että sieppauksesta epäiltyjä oli kidutettu. Useat heistä kertoivat saaneensa sähköiskuja nivusiin sekä kieleen, ja että heitä oli hakattu.

Lisäksi raportista käy ilmi, että kidutetut eivät olleet saaneet kansainvälisiä vaatimuksia vastaavaa lääkärintarkastusta.

Tutkijaryhmä sulkee pois mahdollisuuden, että siepattujen opiskelijoiden ruumiit olisi poltettu joukkoroviossa kaatopaikalla, niin kuin hallitus on väittänyt.

Vain yksi opiskelija on DNA:n perusteella tunnistettu kaatopaikalta löydetyistä luun jäänteistä. Asiantuntijaryhmä kuitenkin epäilee hallituksen kertomusta siitä, mistä luunpalanen oikeasti löydettiin.

Surullisen kuuluisa ihmisoikeustapaus

Opiskelijaryhmän katoaminen ja tapauksen tutkinta on aiheuttanut paheksuntaa Meksikossa. Kymmenet tuhannet ihmiset ovat osoittaneet mieltään hallituksen toimintaa vastaan ja kansainväliset ryhmät ovat ilmaisseet huolensa tutkinnan edistymisestä.

– Meksikon hallituksen määrätietoisuudelle lakaista tragedia maton alle ei näytä olevan mitään rajoja, ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin Amerikan johtaja Erika Guevara-Rosas kommentoi tapausta.

Kansainvälinen tutkijaryhmä valmistautuu nyt jättämään Meksikon.

Meksikon presidentti Pena Nieto kiitti ryhmää Twitterissä ilmoittaen, että syyttäjävirasto tulee tarkastelemaan raportin.

Lähteet: Reuters, AFP

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus