Kymmeniä tonneja poron leikkuutähdettä jalostuu koiranruoaksi Sodankylässä

Sodankylässä Kylmäsen lihanjalostamon rinnalla toimiva koiranruokatehdas on nostanut merkittävästi poron jalostusarvoa. Tehdas valmistaa vuodessa koiranruoaksi kymmeniä tuhansia kiloja sellaisia poron osia, jotka eivät kelpaa elintarvikkeeksi. Aiemmin nuo leikkuutähteet vietiin kaatopaikalle.

Kuva: Jorma Korhonen / Yle

Tuotantojohtaja Jaakko Kylmäsen mukaan on silkkaa haaskausta kuljettaa leikuutähde kaatopaikalle. Elintarvikkeeksi leikkaamisen jälkeen poron ruhosta jää paljon sellaista tähdettä, joka voidaan jalostaa koiranruuaksi - lihaa ja luuta.

– Poron ruhossa on parikymmentä prosenttia sellaista tavaraa, joka ei kelpaa elintarvikkeeksi, Kylmänen sanoo.

Kylmänen Foodilla on Sodankylässä erillinen koiranruokatehdas. Se toimii muutaman sadan metrin päässä itse lihanjalostamosta.

Tiukat laatuvaatimukset

Tehtaan tuotteita ovat muun muassa kuivatut kylki- ja putkiluut ja porosäilyke. Säilykkeeseen on jauhettu ja puristettu leikkuulihoja, elimiä ja kotimaista ohraa.

Jaakko Kylmänen tähdentää, että ihan mitä tahansa koirankaan ruokaan ei sotketa. Koostumukset ovat tarkoin määrätyt ja laatuvaatimukset ovat tiukat.

– Myös koiran omistajat ovat tarkkoja siitä, mitä lemmikilleen syöttävät, hän sanoo. Kylmänen on tyytyväinen, kotimaiset koiranruokatuotteet on otettu hyvin vastaan.

Koiranruoka tasaa työllisyyttä

Tuotantojohtaja Jaakko Kylmäsen mukaan koiranruoan valmistaminen turvaa Kylmäsen työllisyyttä Sodankylässä. Työntekijät voidaan pitää töissä myös varsinaisen porosesongin ulkopuolella. Kylmänen työllistää Sodankylässä enimmillään 15 ihmistä.

Kylmänen Food Oy on perheyritys. Sen keskuspaikka on Pohjois-Pohjanmaalla Rantsilassa. Sodankylään Kylmänen tuli vuonna 1992.

– Tultiin tänne hyvien poromaiden keskelle, Jaakko Kylmänen sanoo - kylmäslainen jo viidennessä polvessa.