1. yle.fi
  2. Uutiset

Norja antaa vapaaehtoisesti palaaville turvapaikanhakijoille ylimääräisen tuhatlappusen

500 ensimmäistä Norjan jättävää turvapaikanhakijaa saavat noin tuhannen euron bonuksen. Norja haluaa nopeammin palauttaa ihmisiä, joilla ei ole turvapaikkaoikeutta.

Ulkomaat
Poliisi tarjoaa keksiä turvapaikanhaijille
Norjalaispoliisi tarjoilee keksiä syyrialaisille turvapaikanhakijoille Svinesundissa Ruotsin vastaisella rajalla.Heiko Junge / EPA

Norjan maahanmuuttovirasto UDI ilmoittaa, että vapaaehtoisesti Norjan jättäville turvapaikanhakijoille annetaan tuhannen euron lisäpalkkio. Bonus koskee 500 ensimmäistä lähtevää turvapaikanhakijaa, Norjan yleisradio NRK kertoo (siirryt toiseen palveluun).

UDI:n mukaan tavoitteena on nopeuttaa pakolaisten palautuksia. Järjestelmä otetaan käyttöön tänään maanantaina ja se on voimassa kuusi viikkoa.

– Kannustamme useampia ihmisiä palaamaan vapaaehtoisesti maksamalle heille vähän enemmän rahaa, jonka he saavat mukaansa lähtiessään. Säästämme tällä tavalla rahaa, koska meille tulee kalliiksi pitää ihmisiä vastaanottokeskuksissa, maahanmuuttoministeri Sylvi Listhaug sanoo NRK:lle.

Listhaug toivoo, että UDI:n projektia voitaisiin jatkaa, jos se katsotaan toimivaksi. Hänen mukaansa Norjassa on paljon ihmisiä, joilla ei ole turvapaikkaoikeutta ja siksi palautettaisiin muutenkin. Bonuksen odotetaan nopeuttavan prosessia.

Norja esittää joitakin vaatimuksia lisäpalkkiota hakeville. Norjan on pitänyt olla ensimmäinen maa, josta henkilö on hakenut turvapaikkaa, ja hänen on pitänyt tulla Norjaan ennen huhtikuun ensimmäistä päivää.

Tavallisesti palautettavia ihmisiä, jotka matkustavat kotiin määräajan sisällä, autetaan korkeintaan kahdella tuhannella eurolla. 500 ensimmäistä kotimaahansa palaavaa turvapaikanhakijaa saavat uuden järjestelmän mukaan lähtiessään yhteensä 30 000 Norjan kruunua, eli noin 3 000 euroa.'

Suomessa vapaaehtoisesti palaavia turvapaikanhakijoita avustetaan (siirryt toiseen palveluun) noin tuhannella eurolla, riippuen mihin maahan hakija palaa.

Lue seuraavaksi