Republikaanit sopivat sopupelistä Trumpin kaatamiseksi – Trump älähti heti

Ted Cruz ja John Kasich eivät kampanjoi eräissä osavaltioissa, vaan jättävät niiden äänet toisilleen. Näin Trumpin saamien puoluekokousedustajien määrä yritetään pitää mahdollisimman pienenä.

USA:n presidentinvaali
Republikaanien esivaaliehdokkaat
Yle Uutisgrafiikka

Yhdysvaltain republikaaninen puolue on joutunut ottamaan käyttöön poikkeukselliset keinot estääkseen Donald Trumpin nousun puolueen presidenttiehdokkaaksi.

Puolueen kaksi muuta ehdokasta Ted Cruz ja John Kasich ovat sopineet vetäytyvänsä vuoron perään eräistä osavaltiovaaleista antaakseen toisilleen enemmän mahdollisuuksia kerätä edustajia presidenttiehdokkaan valitsevaan puoluekokoukseen.

Cruzin kampanjatoimisto ilmoitti eilen sunnuntaina, että Cruz ei aio kampanjoida lainkaan Oregonin ja New Mexicon osavaltioissa, joissa Kasichilla on häntä paremmat mahdollisuudet menestyä. Samalla Kasich ilmoitti jättävänsä Indianan Cruzille.

Indianan vaali on 3. toukokuuta, Oregonin toukokuun 17. ja New Mexicon kesäkuun 7.

Erikoisen toimenpiteen tarkoituksena on estää Donald Trumpia keräämästä niin suurta määrää puoluekokousedustajia, että hänen kaatamisensa puoluekokouksen toisella äänestyskierroksella ei enää olisi mahdollista. Trump tulee joka tapauksessa keräämään eniten edustajia, mutta mahdollisesti ei yli puolta, jolloin hänet valittaisiin jo ensimmäisellä kierroksella.

Fox News uutiskanava julkisti viime viikolla ennusteen Indianan vaalituloksesta. Jos kaikki kolme olisivat mukana, Trump ottaisi ennusteen mukaan 41 prosenttia osavaltion äänistä, Cruz 33 ja Kasich 16 prosenttia. Jos Kasich jää pois, Trumpin voitto Cruzista jää kahteen prosenttiyksikköön ja hänen keräämiensä edustajien määrä vähenee vastaavasti.

Republikaanisen puolueen johto pelkää Trumpin voittoa. Vaikka hän saa puolueen sisällä paljon kannatusta, on hän selvästi jäljessä demokraattiehdokkaita. Trump on herättänyt paljon negatiivisia tunteita haukkumalla mm. naisia ja latinoasukkaita.

Trump älähti Twitterissä

Donald Trump vastasi heti ärhäkkään tyyliinsä Twitterissä Cruzin ja Kasichin suunnitelmiin.

Sunnuntai-iltana viestupalveluun lävähti teksti: "Wow, juuri ilmoitettiin, että valehteleva Ted ja Kasich aikovat solmia salaliiton estääkseen minua saamasta republikaanien ehdokkuutta. EPÄTOIVOA!"

Trump on viime aikoina johdonmukaisesti nimittänyt Ted Cruzia "valehtelevaksi Tediksi".

Uutista korjattu 25.4. klo 10.55. Tässä vaiheessa ehdokkaat keräävät puoluekokousedustajia. Valitsijiamiehiä käytetään vasta varsinaisessa presidentinvaalissa.

Lähteet: Reuters, AFP