"Jeesus on hyväksynyt Juudaksen kaveripyynnön" – Facebook muuttui uskonnon opetuksessa Gracebookiksi

Joosef harmitteli tilapäivityksessään, kun piti lähteä pitkälle matkalle verolle pantavaksi eikä majapaikasta ollut tietoa. Pontius Pilatuksen postauksen perään tuli puolestaan pitkä kommenttiketju siitä, mitä Jeesukselle pitäisi tehdä. Alakoululaisten uskonnon tunti vei Uuden testamentin some-maailmaan.

ilmiöt
Kuvassa Kokkolan Mäntykankaan koulun uskonnon tunnilla tehtyjä paperisia Facebookia muistuttavia Gracebookeja.
Eeva Salmela

Kokkolalainen luokanopettaja Eeva Salmela alkoi viime syksynä pohtia, miten uskonnon opetuksesta saisi lapsilähtöistä ja, että kristinuskon perusasioihin tutustumisen lisäksi harjoiteltaisiin esimerkiksi tiedonhankinta- ja ryhmätyötaitoja. Tavoitteena oli, että opetuksesta ei tulisi tylsää.

Vastaus oli Gracebook.

– Se on paperinen versio Facebookista, jossa seikkailevat Uuden testamentin evankeliumien hahmot hieman eri aikoina, kertoo pari vuotta opettajana työskennellyt Salmela.

Kuvassa Kokkolan Mäntykankaan koulun uskonnon tunnilla tehtyjä paperisia Facebookia muistuttavia Gracebookeja.
Jeesuksen ja Juudaksen välinen keskustelu.Eeva Salmela

Postauksia ja kommentteja

Opettaja teki Gracebookin pohjat tietokoneohjelmalla sekä malliksi Jeesuksen profiilin.

Oppilaat kirjoittivat koneella valmiisiin tekstiruutuihin esimerkiksi henkilön perustiedot sekä tilapäivityksiä ja kommentteja toisten kirjoituksiin. Lopulliset paperiset sivut syntyivät periteisellä leikkaa ja liimaa -systeemillä.

Jokaisella oppilaalla oli oma henkilö ja profiili.

– Oppilaiden piti hahmottaa henkilöhahmojen kirjo evankeliumista ja miten ihmiset ovat sidoksissa toisiinsa, Kokkolan Mäntykankaan koulussa työskentelevä Salmela sanoo.

Tämän lisäksi lapset muun muassa harjoittelivat Raamatun käyttämistä lähdeteoksena. Tilapäivityksiä varten Raamatusta etsittiin, mitä kukakin voisi sanoa.

Kaikki ovat kavereita

Oikeassa Facebookissa kaveripiiri voi olla rajattu, mutta Gracebookissa kaikki ovat jo lähtökohtaisesti kavereita keskenään.

– Kyllä näin on. Jeesus on hyväksynyt Juudaksen kaveripyynnön, Salmela vastaa naurahtaen toimittajan kysymykseen Jeesuksen ja Juudaksen kaverisuhteesta Gracebookissa.

Oppilaat olivat projektista innoissaan.

– Heitä nauratti somen yhdistäminen opetukseen. Tuntuivat kyllä tykkäävän ja kävivät esittelemässä naapuriluokille, mitä olimme tekemässä.

Salmela aikoo jatkossakin käyttää Gracebookia opetuksessa. Tänä vuonna ei jäänyt aikaa toteuttaa esimerkiksi ideaa erilaisista ryhmistä: keskustelua pienemmässä piirissä olisivat voineet käydä esimerkiksi ylipapit ja fariseukset.

Kuvassa Kokkolan Mäntykankaan koulun uskonnon tunnilla tehtyjä paperisia Facebookia muistuttavia Gracebookeja.
Eeva Salmela