Poliisiopinnot kiinnostavat entistä enemmän – hakijamäärä kasvoi yli 50 prosenttilla

Ammattikorkeakouluksi muuttuminen vei poliisiopiskelijoilta ilmaisen asumisen ja kokelaspäivärahan. Etujen leikkaus ei näy hakijoiden määrässä – päinvastoin.

Kotimaa
Poliisikokelaita poliisikoulussa Tampereella.
Poliisin tutkinnossa opiskellaan muun muassa voimankäyttöä ja rikostutkintaa.Yle

Poliisiopinnot ovat kiinnostaneet tänä vuonna hakijoita aiempaa enemmän. Tänä vuonna Tampereella alkavaan koulutukseen haki yhteensä 4 318 henkilöä, kun viime vuonna hakijoita oli noin 2 800. Vuosikymmenen alussa poliisiopinnot ovat kiinnostaneet vuosittain reilua pariatuhatta hakijaa. Alimmillaan hakijamäärä laski noin 1200:aan vuonna 2013.

Tänä vuonna poliisikoulussa on yhteensä 300 aloituspaikkaa. Näistä 24 on ruotsinkielisen koulutuksen puolella.

– Polamkin vetovoimaluku on nyt yli 14. Se on korkeakoulukentällä todella korkea, kertoo opintoasiainpäällikkö Marika Puputti.

Vetovoimaluku tarkoittaa sitä, kuinka monta hakijaa on yhtä aloituspaikkaa kohden. Vaikka hakijamäärä on korkea, moni hakemuksen täyttänyt ei ilmaannu itse pääsykokeeseen.

– Etsimmekin erityisesti sellaisia hakijoita, jotka ovat aidosti kiinnostuneita poliisin koulutuksesta ja ammatista. Aloittaneiden joukossa on juuri lukion päättäneitä ja jo valmiksi koulutettuja muiden alojen ammattilaisia, Puputti kertoo.

Haku on taas käynnissä

Poliisiammattikorkeakoulussa on juuri käynnistynyt haku ensi vuoden tammikuussa alkavaan koulutukseen. Huhtikuun 25. päivänä alkanut hakujakso päättyy 6. kesäkuuta. Vuoden aikana suomenkieliseen koulutukseen voi hakea neljä kertaa. Ruotsinkielinen koulutus alkaa puolentoista vuoden välein.

Poliisikoulutus muuttui ammattikorkeakoulutasoiseksi vuonna 2014. Aiemmin perustutkinto-opiskelijoille maksettiin lähiopetuspäiviltä kokelaspäivärahaa. Myös ruoka, majoitus ja opiskelijaterveydenhoito olivat maksuttomia. Edut poistuivat tutkinnon muututtua ammattikorkeakoulututkinnoksi.

Ensimmäiset AMK-tutkinnon suorittaneet poliisit valmistuvat tämän vuoden aikana.