Tšernobylin lapset lomailivat Suomessa: "He sanoivat, etteivät haluaisi lähteä kotiin"

Seitsemän vuotta ydinvoimaonnettomuuden jälkeen tšernobyliläiset säteilyn sairastuttamat lapset viettivät virkistymislomaa Lammilla. Lapset tavannut toimittaja muistelee, että lapset olivat iloisia, mutta säteilyn aiheuttamat sairaudet näkyivät heistä.

Kotimaa
Lasten leluja ja kaasunaamio entisessä lastentarhassa Pripyatissa, lähellä Tshernobyliä.
Kuvassa lasten leluja ja kaasunaamio entisessä lastentarhassa Pripjatissa, lähellä Tšernobyliä. Kuuntele kuvaa klikkaamalla haastattelu, jossa toimittaja Päivi Kuisma tapasi tšernobyliläisiä lapsia Lammilla Suomessa 29.4.1993.

Ryhmä tšernobyliläisiä lapsia lomaili Lammin Kaunisniemellä huhtikuussa 1993, seitsemän vuotta tuhoisan ydinvoimalaonnettomuuden jälkeen. Loma irrotti lasten ajatukset edes hetkeksi kotiseudun traagisista tapahtumista ja niiden seurauksista.

Tšernobylin ydinvoimala neljännen reaktorin räjähdyksen ja tulipalon jälkeen 26.4.1986.
Toistakymmentä Tšhernobylistä kotoisin ollutta lasta lomaili vuonna 1993 Suomen Lammilla. Loman jälkeen he palasivat koteihinsa. AP

Lammin lomakeskuksen viereinen järvi oli huhtikuun 29. päivänä 1993 vielä jäässä, mutta lapset olivat päässeet käymään esimerkiksi kylpylässä uimassa. Lisäksi he kävivät pyöräretkellä, tutustumassa paikalliseen kouluun sekä perheisiin ja pääsivät ratsastamaankin.

Lahdessa lomalaiset vierailivat muun muassa Launeen perhepuistossa.

Tšernobylin lapset olivat Suomen-matkansa aikaan iältään 8–13-vuotiaita.

– Kaikki ovat nauttineet ja tykänneet kovasti. He sanoivat, etteivät haluaisi lähteä kotiin. Täällä on kivaa, kertoi SPR:n työntekijä Hannele Jokinen vuonna 1993 Ylen toimittaja Päivi Kuisman haastattelussa.

Jokinen kertoi tuolloin, että matkan tarkoitus oli tuottaa lapsille iloa ja muistoja loppuelämäksi. Leiriajalta otettiin tiettävästi myös valokuvia, mutta vuosien aikana ne ovat ilmeisesti kadonneet.

Matka antoi ymmärrystä suomalaisille

Toimittaja tiedusteli haastattelussa, kuinka paljon leirillä puhuttiin lasten taustoista ja kokemuksista. Vastaus oli, että ei juurikaan. Lomalla keskityttiin enemmän yhteiseen ilonpitoon.

Kaikki ovat nauttineet ja tykänneet kovasti.

Hannele Jokinen

Tšernobylin lasten matkan Suomeen järjestivät SPR, Lammin seurakunta ja paikallinen pesäpalloseura.

– Meille se [matka] on antanut ymmärrystä asioihin. Olemme halunneet auttaa lapsia. Ilo on molemminpuolinen. Se on suurin anti, kuvaili Hannele Jokinen vuonna 1993.

Keväällä leirin päättyessä tunnelmat Lammilla olivat hyvät, mutta väsyneet. Leiri vaati veronsa myös järjestäjiltä.

Tuolloin pohdittiin, voitaisiinko Lammille kutsua muitakin entisen ydinvoimakaupungin lapsia irrottautumaan arjestaan, jota synkistivät säteilyn aiheuttamat sairaudet.

Lammilla käyneiden lasten loma päättyi lopulta bussi- ja junamatkaan kohti kotia.

Hylätty huvipuisto Pripyatissa, lähellä Tshernobyliä.
Hylätty huvipuisto Pripyatissa, lähellä Tšhernobyliä. Näillä törmäilyautoilla ei enää onnettomuuden jälkeen ajeltu. Sergey Dolzhenko / EPA

Sairaus näkyi lapsista

Tšernobylin lapset Lammilla 90-luvun alussa tavannut toimittaja, nykyinen Yle Lahden ja Hämeenlinnan päällikkö Päivi Kuisma muistaa tapaamisen lämminhenkisenä. Lapset olivat iloisia, ja nauttivat selvästi ulkomaanmatkasta Suomeen.

Olisi todella hienoa tavata joitakuita heistä uudestaan, mutta se taitaa jäädä vain haaveeksi.

Päivi Kuisma

– Päällepäin heistä näkyi, että se olivat sairastuneet. Tapaamisessakin puhuttiin kilpirauhassyövistä. Monelta lapselta puuttuivat hiukset ja he olivat kalpeita, Kuisma sanoo.

Nyt, kun Tšernobylin onnettomuudesta on kulunut 30 vuotta, Kuisma kertoo miettineensä, mitä lapsille tätä nykyä kuuluu.

– Ovatko he saaneet sellaista hoitoa ja tukea, että ovat pärjänneet elämässä? Elossa selvinneet ovat nyt keski-ikäisiä, hän pohtii ja lisää:

– Olisi todella hienoa tavata joitakuita heistä uudestaan, mutta se taitaa jäädä vain haaveeksi. Olisi aikanaan pitänyt ymmärtää sopia yhteydenpidosta.