Nettistudio: Biotuotetehdas toi ja vei rahat nelostieltä

Nelostien peruskorjaus Kirri-Tikkakoski välillä saa rahoituksen vielä tällä hallituskaudella, uskovat Yle Jyväskylän Nettistudiossa vierailleet kansanedustajat Mauri Pekkarinen (kesk) ja Toimi Kankaanniemi (PS). He muistuttavat, että Äänekosken biotuotetehtaan vaatimiin tieinvestointeihin ja radan sähköistykseen on luvattu yli 200 miljoonaa euroa. Samalle kaudelle ei herunut rahaa Kirri-Tikkakosken välin parantamiseen, valittavat kansanedustajat.

Mauri Pekkarinen
Kansanedustajat Toimi Kankaanniemi (ps.) ja Mauri Pekkarinen (kesk.) Yle Jyväskylän Nettistudiossa.
Yle Jyväskylän Nettistudiossa vieraina kansanedustajat Toimi Kankaanniemi (ps) ja Mauri Pekkarinen (kesk.). Keskustelua isännöi Tenho Tornberg.

Äänekosken biotuotetehtaan vaatimista tieinvestoinneista tehtiin päätös edellisen hallituksen aikana, mutta rahat otetaan pienenevistä resursseista nyt, muistuttaa Pekkarinen.

– Kun nämä toteutuvat ja yhtäaikaisesti on vielä Kirri-Tikkakoski - hanke, kymmenien miljoonien, lähes sadan miljoonan hanke, niin sitä rahaa ei valitettavasti nyt saada, sanoo Pekkarinen.

Tieinevestointeihin on jakamatonta rahaa vielä 300 miljoonaa euroa.

– Jos ei tämä hallitus tällä vaalikaudella tee päätöksiä Kirri-Tikkakoski välin parantamisesta, niin sitten anna hallitukselle kovin suurta luottamusta.

Perussuomalaisten kansanedustajat Toimi Kankaanniemi puolestaan valittelee, että nelostien rahat ja Tampereen ratikka olivat vastakkain rahanjaossa.

– Nelostiehanke olisi ollut tavattoman tärkeä, mutta kyllä Keski-Suomi nyt tällä kaudella tierahoitusta saa historiallisen paljon, muistuttaa Kankaanniemi.

Yhtiöittäminen sähköistää Vapun

Etenkin sosialidemokraatit ryöpyttävät hallitusta yhtiöittämissuunnitelmista ja aihe lienee esillä laajasti myös vappupuheissa. Keskustan kansanedustajat Mauri Pekkarinen ihmettelee vasemmiston reaktioita.

– En ymmärrä, miksi tätä ei voida kannattaa kun valtioenemmistöinen yhtiö hakee maailmalta rahaa vaikkapa infran rakentamiseen.

Kankaanniemen mukaan yhtiöittäminen on eri asia kuin yksityistäminen.

– Eduskunta päättää jos jotain yksityistetään, mutta ei varmasti tule sellaista Eduskuntaa, joka yksityistäisi vaikkapa Suomen tiestön.

Pekkarinen ei lähde presidenttikisaan

Pekkarinen ei aio lähteä mukaan tavoittelemaan Keskustan Presidenttiehdokkuutta.

– Edellisten vaalien alla Keskustan johto yritti kaikin keinoin saada lähtemään ehdokkaaksi. Silloin en lähtenyt enkä kyllä nytkään ole ajatellut erityisesti sitä tehtävää. Minulla on se käsitys, että Sauli Niinistö on ylivoimainen, jos hän asettuu ehdokkaaksi.

Pekkarinen ei ymmärrä Keskustan piirissä virinnyttä keskustelua presidenttiehdokkaista.

– Olen monien edustajatovereitten kanssa yrittänyt avata tätä kysymystä, mistä tässä oikein kysymys on ? Miksi Matti Vanhanen lähtee lähes kaksi vuotta ennen vaaleja ehdokkaaksi ? Ei aukea, iso kysymysmerkki on tämän menettelyn kohdalla, hän toteaa.