1. yle.fi
  2. Uutiset

Sote-valiokuntalaiset: Ei viiniä, vahvoja oluita tai limuviinoja ruokakauppaan

Alkoholilain pian tehtävä uudistus on osa hallituksen norminpurkutalkoita. Vastakkain ovat kansanterveys ja elinkeinoelämän etu, sanoo keskustalainen peruspalveluministeri Juha Rehula. Hallituksessa kokoomus ja perussuomalaiset haluavat keskiolutta vahvempia alkoholijuomia maitokauppohin.

Kotimaan uutiset
Alkoholijuomapakkauksia Alkon hyllyssä.
Viinin myynti maitokaupoissa ei saa kannatusta, koska sen uskotaan johtavan Alkon monopolin murtumiseen. Jesse Maidell / Yle

Alkoholin saatavuutta ei pidä lisätä. Tätä mieltä oli Ylen kyselyssä eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta. Tulos oli lähes yksimielinen. Yle tavoitti kyselyynsä 12 valiokunnan 17 varsinaisesta jäsenestä sekä 3 varajäsentä. Otos kattaa noin 70 prosenttia valiokunnan varsinaisista jäsenistä. Kysely tehtiin nimettömänä.

Grafiikka
Yle Uutisgrafiikka

Hallituksen esitystä alkoholilain kokonaisuudistuksesta on odoteltu helmikuusta saakka, mutta toistaiseksi lakiesitystä ei ole. Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta voi ottaa siihen virallisesti kantaa vasta, kun esitys annettu ja lähtenyt lausuntokierrokselle.

Hallituksessa asiaa ratkovat peruspalveluministeri Juha Rehulan kanssa kokoomuslainen ulkomaankauppaministeri Lenita Toivakka sekä perussuomalaisten sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylä.

Solmu on sen verran tiukassa, että sitä yrittää avata myös hallituspuolueiden kansanedustajista koostuva epävirallinen ryhmä. Ylen saamien tietojen mukaan ryhmää johtaa sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen, keskustan Annika Saarikko. Kokoomusta työryhmässä edustaa Sinuhe Wallinheimo ja perussuomalaisia Kike Elomaa.

Valiokunta pelkää, että vapaa viini veisi maton Alkon alta

Pitäisikö viinit tuoda maitokauppoihin? Kyselyyn vastanneista 87 prosenttia ei kannata ajatusta. 13 prosenttia vastanneista eli kaksi ihmistä ei halua vastata kysymykseen. Molemmat ovat kokoomuksesta. Viinin myynti maitokaupoissa ei saa kannatusta, koska sen uskotaan johtavan Alkon monopolin murtumiseen.

Alkolla on tällä hetkellä 351 myymälää ja verkosto ulottuu Nuorgamista Hankoon. Jos viinit tulisivat ruokakauppoihin, pitäisi Alkon myymäläverkostoa harventaa. Eräs perussuomalainen vastaaja arvelee, että aluksi Alkoja jäisi jäljelle 50–70 kappaletta. Lopulta nekin katoaisivat.

Alko pitäisi ajaa kokonaan alas. Tästä taas seuraisi, että väkevätkin jouduttaisiin vapauttamaan kauppoihin ja kioskeihin.

Useimmat vastaajat pelkäävät myös kulutuksen ja alkoholihaittojen kasvua. Jo nykyisin alkoholi aiheuttaa kansantaloudelle 1,3 miljardin euron suorat kustannukset. Niitä ei haluta lisätä, perustelee eräs kansanedustaja.

Alkoholista aiheutuvat haitat ovat jo nyt valtavat. Aina kun vapautuksia on tullut, on kulutuksessa nähty piikki ja haitat ovat kasvaneet.

Hallituspuolueista ainoastaan kokoomus on kertonut olevansa halukas keskustelemaan viinien tuomisesta maitokauppoihin. Sen sijaan peruspalveluministeri Juha Rehula kertoi helmikuussa, ettei Alkon monopoliasemaa ole syytä muuttaa.

Ovatko vahvat oluet "troijan hevonen"?

Kysyimme valiokunnalta, pitäisikö keskiolutta vahvemmat, alle 7,5 prosenttia alkoholia sisältävät oluet tuoda myyntiin ruokakauppoihin. 87 prosenttia vastasi ei, 13 prosenttia kyllä. Kyllä-vastauksen antajat olivat kokoomuksesta, he eivät halunneet perustella vastaustaan.

Yksi vahvojen oluiden siirtoa ruokakauppoihin vastustava sote-valiokunnan jäsen pelkää niiden olevan eräänlainen troijan hevonen, jolla Alkon monopoli saataisiin vähitellen murretuksi. Tämä perussuomalaisten kansanedustaja arvelee, että jos Alkolta poistettaisiin myyntimonopoli vahvoihin oluisiin, se olisi vasta ensimmäinen askel.

Alko joutuisi kannattavuussyistä vähentämään myymälöitään, mistä seuraisi asiointimatkojen pidentyminen. Siitä taas seuraisi se, että pian viinejäkin alettaisiin vaatia maitokauppoihin.

Jotkut kansandustajat arvelevat myös, ettei EU hyväksyisi pelkästään alle 7,5-prosenttisten tuotteiden siirtoa ruokakauppoihin, koska siirron voitaisiin katsoa suosivan kotimaista tuotantoa (oluet) ja syrjivän ulkomaista (viinit).

Perussuomalaisten ja kokoomuksen eduskuntaryhmät ovat linjanneet, että keskiolutta vahvempien alkoholituotteiden myynti ruokakaupoissa sallittaisiin. Kokoomuksen ryhmä haluaa nostaa vahvuusrajaa nykyisestä 4,7 prosentista merkittävästi, perussuomalaiset nostaisi rajan 8,5 prosenttiin.

Limuviinojen pelätään houkuttelevan nuorisoa 

Niin sanotut limuviinat ovat 2,8–4,7 prosenttia alkoholia sisältäviä, viinapohjaisia juomia, joita ei valmisteta käymisteitse. Nykyisin niitä saa myydä vain Alkoissa. Kukaan ei kannattanut näiden juomien myynnin sallimista kaupoissa eli valmistustaparajoituksen poistamista.

Useimmat vastaajat perustelevat vastauksensa sillä, että eivät halua lisätä nuorten alkoholinkulutusta. Moni näkee limuviinat porttina väkevämpiin juomiin. Kokoomuslainen kansanedustaja kommentoi:

Limuviinat houkuttelevat nuoria, niistä on helppo siirtyä vahvempiin juomiin. 

Sekä perussuomalaisten että kokoomuksen eduskuntaryhmät haluavat kuitenkin vapauttaa limuviinat. Alkoholijuomateollisuus ja Panimoliitto ovat vaatineet valmistustaparajoituksen poistamista.

Lapset kärsivät vanhempien juomisesta

Kun kauppojen aukioloajat vuodenvaihteessa vapautuivat, ovat päivittäistavarakaupat esittäneet toiveita myydä alkoholia kello 21 ja 23 välisenä aikana. Kysyimme sosiaali- ja terveysvaliokunnalta pitäisikö alkoholin myyntiaikoja laajentaa, kuten kauppa toivoo. 93 prosenttia valiokunnan jäsenistä vastasi ei, 7 prosenttia sanoi kyllä. Yksi kansanedustaja vetoaa ei-vastauksessaan lapsiin.

Meillä on valtava määrä lapsia, jotka kärsivät vanhempien alkoholinkäytöstä. Pitäisikö lähikaupasta saada vielä lasten nukkumaanmenon aikaan uusi lasti juotavaa?

Kokoomus on kertonut kannattavansa myyntiaikojen lisäämistä. Perussuomalaisten eduskuntaryhmä on ehdottanut, että alkoholia saisi ostaa päivittäistavarakaupoista kello 7–23 välisenä aikana. Sama mahdollisuus halutaan suoda myös pienpanimoille, joiden yhteydessä oleville ravintoloille puolue haluaa ulosmyyntioikeuden.

Tähän asti suomalaista alkoholilainsäädäntöä on ohjannut periaate haittojen vähentämisestä. Kaikki Ylen kyselyyn vastanneet katsovat, että sitä pitää noudattaa edelleen. Eräs vastaajista sanoo, että ainoa avain alkoholihaittojen vähentämiseen on ennaltaehkäisy.

A-klinikoiden hoitajat ja lääkärit painivat päivittäin alkoholiongelmien kanssa. Kannattaa kuunnella heitä.

Lue seuraavaksi