1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. virtuaalitodellisuus

Video: Kuopiolaisessa lukiossa luodaan uusinta mahdollista virtuaalitodellisuutta

Kuopion klassillisessa lukiossa testataan ja kehitetään uusinta virtuaaliteknologiaa. Koulun oppilailla on käytössään HTC Vive -virtuaalisilmikko ja työkalut, joilla on mahdollista luoda sananmukaisesti ennennäkemättömiä oppimisympäristöjä.

virtuaalitodellisuus
Opiskelija tutustuu virtuaaliympäristöön.

Millaista olisi leikkiä jumalaa ja luoda aurinkokuntaan uusia aurinkoja? Entä miltä näyttäisi, jos pääsisi sisälle ihmiskehoon ja tarkastelisi sitä sisältäpäin? Kuopion klassillisen lukion oppilaiden testattavana olevalla laitteistolla tämä kaikki on mahdollista.

– Opiskelijoiden kautta pyritään löytämään lukioaineisiin elämyksellisiä oppimisympäristöjä, kiteyttää rehtori Jukka Sormunen.

Laitteisto soveltuu esimerkiksi geometriaan ja maantietoon, ja sen avulla voidaan esimerkiksi biologian oppitunnilla mennä sisälle virtuaaliseen ihmiskehoon tai maalata kuvaamataidon tunnilla kolmiulotteisesti.

Ajattelun avaaja ja apuväline

Lukiossa toista vuotta opiskeleva Joona Pitkänen näyttää käytännössä, miten kolmiulotteisen auringon maalaaminen avaruuteen onnistuu.

– Aurinko on nyt täysin minun ympärilläni. Jos lähtisin nyt kävelemään, näkisin sen periaatteessa toiselta puolelta, hän selittää.

Joonaksen päässä on virtuaalisilmikko ja molemmissa käsissä ohjaimet, joilla virtuaaliympäristössä toimiminen käytännössä tapahtuu. Ulkopuolinen voi saada käsityksen virtuaalisilmikosta avautuvasta maailmasta lähellä olevalta tv-ruudulta.

– Tämä auttaa luovassa ajattelussa. Asioita voi näin ajatella vähän isommin.

Esimerkiksi fysiikassa virtuaalitekniikka mahdollistaa galaksien toiminnan tarkastelun tavalla, joka ei muuten olisi mahdollista.

Tavoitteena elämyksellinen oppiminen

Rehtori Jukka Sormusen mukaan kaksi vuotta kestävän hankkeen tavoitteena on löytää lukio-opetuksessa käytettäviä virtuaalitodellisuuden alustoja ja tekniikoita.

– Jos tämä tuo oppimiseen elämyksellisyyttä, niin myös oppiminen on todennäköisesti mukavampaa.

Kuopion klassillisen lukion lisäksi hankkeessa on mukana Muuramen, Schildtin ja Jyväskylän lukiot. Kaksivuotisen hankkeen rahoittaa opetushallitus.

Virtuaalisia vierailuja yliopistoon

HTC Vive -virtuaalisilmikon lisäksi Kuopioon on hankittu multimediatietokone ja 360-kameratekniikkaa, jolla voidaan kuvantaa erilaisia lähiympäristöjä. Lukiolaiset ovat esimerkiksi kuvanneet Itä-Suomen yliopiston laboratorion, josta on tehty oppilaille virtuaalinen ympäristö. Yliopisto puolestaan toimittaa virtuaaliseen laboratorioon erilaisia oppimisaihioita.

– Opiskelijat voivat ehkä tulevaisuudessa tehdä siellä jopa opintopisteitä tulevaa yliopisto-opiskelua varten, Sormunen visioi.

Lue seuraavaksi