1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

WHO: Malaria voi kadota yli 20 maasta

Määrätietoinen työ malarian kukistamiseksi tuottaa tulosta, ilmenee WHO:n raportista. Työtä on kuitenkin vielä paljon jäljellä.

Malariaan sairastunut pikkupoika sai hoitoa sambialaisessa sairaalassa Livingstonessa huhtikuussa 2008. Kuva: Kim Ludbrook / EPA

Maailman terveysjärjestö WHO on julkistanut raportin (siirryt toiseen palveluun) maailman malariatilanteesta. Järjestön mukaan taistelu vaarallista kuumetautia vastaan etenee monissa maissa hyvin.

WHO asetti viime vuonna tavoitteeksi, että malaria hävitetään kymmenestä maasta tämän vuosikymmenen loppuun mennessä. Uuden raportin mukaan peräti 21 maata voi saavuttaa tämän tavoitteen.

Terveysjärjestö on erityisen iloinen siitä, että kuusi mainituista maista sijaitsee Afrikassa, missä malariaongelma on pahin. Vuonna 2014 malariaan kuoli WHO:n laskelmien mukaan 438 000 ihmistä ja kuolemantapauksista yhdeksän kymmenestä tapahtui Saharan eteläpuolisessa Afrikassa.

Afrikan maat, joista malaria on häviämässä, ovat Algeria, Botswana, Kap Verde, Komorit, Etelä-Afrikka ja Swazimaa.

Esimerkiksi Etelä-Afrikassa malarian hävittäminen on asetettu kansalliseksi tavoitteeksi. Vielä vuonna 2000 maassa rekisteröitiin 64 000 tautitapausta, mutta vuonna 2014 enää 11 400.

Euroopasta ei löydetty viime vuonna yhtään malariatapausta, kun vielä vuonna 1995 niitä oli 90 000.

Lisäksi vuoden 2014 tietojen mukaan malariatapauksia ei löydetty myöskään Argentiinasta, Costa Ricasta, Irakista, Marokosta, Omanista, Paraguaysta, Sri Lankasta ja Arabiemiraateista.

Malariakuolleisuus on vähentynyt maailmanlaajuisesti 60 prosenttia vuoden 2000 jälkeen. Afrikassa kuolleisuus on vähentynyt 66 prosenttia ja alle 5-vuotiaiden ikäryhmässä peräti 71 prosenttia.

Tästä huolimatta lähes puolet maapallon asukkaista, 3,2 miljardia ihmistä, asuu maissa, joissa malaria edelleen pesii.