1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Kysy Tšernobylistä: Live chat tänään kello 14–15.30

Yleisön kysymyksiin vastaavat johtaja Tarja K. Ikäheimonen Säteilyturvakeskuksesta ja Ylen toimittaja Liisa Lehmus. Tšernobylin ydinonnettomuudesta on tänään tiistaina kulunut 30 vuotta.

Johtaja Tarja K. Ikäheimonen Säteilyturvakeskuksesta (oik.) ja Ylen toimittaja Liisa Lehmus. Kuva: Kimmo Hiltunen / Yle

Tšernobylin ydinvoimalassa, nykyisessä Ukrainassa, tapahtui räjähdys tasan 30 vuotta sitten eli 26. huhtikuuta 1986. Näin Säteilyturvakeskuksen, Stukin ympäristön säteilyvalvontaan perehtynyt johtaja Tarja K. Ikäheimonen arvioi ydinonnettomuuden vaikutusta.

– Suurin vaikutus mielestäni oli se, että ydinvoimalaitosonnettomuuksien mahdollisuus ja niiden vaikutusalueen laajuus tuli ihmisten tietoisuuteen, Ikäheimonen sanoo.

Radioaktiivinen laskeuma levisi Tšernobylistä ympäri maailman ja myös Suomeen. Voit katsoa ja kuunnella, minkä verran tuhoalueella säteilee nykyisin.

Johtaja Ikäheimonen muistaa hyvin onnettomuuden.

– Istuin pienen tyttäreni kanssa hiekkalaatikolla äitiyslomalla, kun minulle soitettiin Stukista. En ollut töissä vuoden 1986 kesällä, mutta neuvottelin näytemittauksista työkavereitteni kanssa, Ikäheimonen muistelee.

Suomessakin mitataan yhä kymmenien ihmisten säteilyarvoja Tšernobylin onnettomuuden takia.

Tšernobylistä on tullut suosittu turistikohde ja alueella vierailee vuosittain tuhansia turisteja. Niin kutsutulle elämysmatkalle osallistui myös Ylen toimittaja Liisa Lehmus huhtikuun alussa.

Haluatko tietää, miten Tšernobylin radioaktiivinen laskeuma koetteli sinua ja asuinaluettasi? Vai harkitsetko matkaa Tšernobyliin ja haluat tietää, miten sinne voi matkustaa? Mikä muu asia sinua askarruttaa Tšernobyliin liittyen?

Johtaja Tarja K. Ikäheimonen ja Liisa Lehmus vastaavat yleisön kysymyksiin Ylen uutisten verkkosivulla tänään tiistaina kello 14-15.30.

Tule mukaan!