950 työntekijän kohtalo vaakalaudalla – Terrafamessa odotetaan päätöstä purkuputkesta

Terrafamen nikkelikaivos odottaa yhä Vaasan hallinto-oikeuden päätöstä purkuputkesta tehdyistä valituksista. Työntekijöiden pääluottamusmies toteaa, että jos päätös on kaivoksen kannalta huono, tietää se todennäköisesti kaivoksen sulkemista.

Kotimaa
Terrafamen purkuputken ympäristöä Sotkamossa.
Kalle Heikkinen / Yle

Terrafamen kaivoksella Sotkamossa tunnelma on odottava. Vaasan hallinto-oikeuden päätöstä Nuasjärveen johtavan purkuputken kohtalosta ei ole vielä saatu, mikä työntekijöiden pääluottamusmiehen Jukka Vetolan mukaan aiheuttaakin työntekijöissä hämmästelyä.

– Ihmetellään, että miten himskatissa tuo lupaprosessi voi kestää niin kauan. Tokihan se meitä kiinnostaa kovasti ja joka viikko sitä odotellaan, on odoteltu jo joulukuusta saakka, Vetola sanoo.

Kaivosalueella työskentelee urakoitsijat mukaan luettuina noin 950 henkeä, joista Terrafame työllistää suoraan noin 600. Työntekijöiden tulevaisuus riippuu pitkälti hallinto-oikeuden päätöksestä.

– Kyllähän se käytännössä sulkemiseen johtaa hyvin todennäköisesti, jos se päätös on meidän kannaltamme huono. Toisin sanoen, jos oikeuden aiemmin määräämä puolitettu sulfaattikiintiö jää voimaan, kyllä se varmaan meidän loppu on. Emme hirveästi sitä ajattele, mutta jos niin käy, se on suurta typeryyttä, toteaa hiukan yli 400 työntekijää edustava Vetola.

Terrafamen toimitusjohtaja Joni Lukkaroinen ei kommentoinut vielä tulevaa purkuputkipäätöstä, mutta 14. huhtikuuta pidetyssä infossa Terrafamen hallituksen puheenjohtaja Lauri Ratia toisti moneen kertaan purkuputken merkitystä yhtiölle. Ratia totesi infossa, että jos lupaa purkuputkelle ei tule, toiminnan jatko on rehellisesti sanottuna erittäin hankalaa.