Seksityöntekijöille kauan kaivattua apua – Suomen kolmas tukipiste avataan Turkuun

Erotiikka-alan ammattilaiset kokevat tarvitsevansa tukea työlleen. Pro-tukipiste aloittaa toimintansa Turussa elokuussa. Pro-tukipiste on seksityöntekijöiden asemaan ja oikeuksiin keskittyvä kansalaisjärjestö.

terveys
Naisen kasvot ja sana seksi
Yle

Seksityöntekijöiden edunvalvontajärjestö Pro-tukipiste käynnistelee toimintaansa Turussa. Tukipiste tulee tarjoamaan Turun alueella apua ja tukea eroottisen alan ammattilaisille matalan kynnyksen periaatteella.

Viime kesän lakiuudistuksen myötä seksin ostaminen parituksen kohteelta tai ihmiskaupan uhrilta on rangaistavaa, vaikka ostajan teko ei olisi tahallinen.

Seksityöläisten asemaa lainsäädäntö ei ole parantanut, toteaa Pro-tukipisteen toiminnanjohtaja Jaana Kauppinen.

– Ihmiset ovat peloissaan. He eivät ota kovin mielellään viranomaisiin yhteyttä, vaikka olisi kuinka vakavista asioista kysymys. Yritämme olla jonkinlaisena linkkinä, jotta löytyisi keinoja löytää apua tai suojaa, jos on joutunut hyväksikäytön, kaltoinkohtelun tai oikeuksien loukkauksen kohteeksi.

Ostamiseen liittyvä kriminalisointi on sekoittanut kenttää. Kauppisen mielestä se on tuottanut päinvastaisia seurauksia, mitä lailla on haettu.

– Emme voi mitään näille lainsäädännöllisille ratkaisuille, varsinkaan kun emme ole niistä samaa mieltä. Pyrimme löytämään nykyisestä tilanteesta keinot, joilla kohderyhmäämme kohdeltaisiin yhdenvertaisesti. Ja he pääsisivät sen avun ja suojelun piiriin, mitä tämä yhteiskunta jäsenilleen tarjoaa.

Ruotsin läheisyys vaikuttaa Turkuun

Pro-tukipiste vastaa alan työntekijöiden tarpeeseen, sillä apua tarvitsevat ovat ottaneet yhteyttä Helsingin tai Tampereen pisteisiin. Turun yksikköön palkataan kaksi työntekijää, ja varsinainen asiakastyö alkaa elokuussa.

Yritämme olla jonkinlaisena linkkinä, että löytyisi keinoja löytää apua tai suojaa, jos on joutunut hyväksikäytön, kaltoinkohtelun tai oikeuksien loukkauksen kohteeksi.

toiminnanjohtaja Jaana Kauppinen

Pro-tukipisteen toiminnanjohtaja Jaana Kauppinen sanoo, että alan lainsäädäntö herättää kysymyksiä.

– Tarvitaan tietoa, mikä on sallittua ja mikä ei.

Pro-tukipisteessä saa tietoa sosiaali- ja terveysalan palveluista. Piste tekee läheistä yhteistyötä turkulaisten toimijoiden kanssa.

– Jotkut haluavat saada lisätietoa ihan seksityöstä. Meillä asian puheen ottamiseen ei ole korkeaa kynnystä.

Seksityötä tekevät monet ulkomaalaiset, joten tukipiste antaa myös monikulttuurista palvelua.

Ruotsin läheisyys antaa Turun erotiikka-alalle oman piirteensä, Kauppinen arvioi.

– Miten Ruotsi vaikuttaa, sen tiedämme vuoden tai parin päästä tarkemmin.

Ruotsin täyskielto mietityttää

Kauppinen kyseenalaistaa Ruotsin mallin, jossa seksin ostaminen on kielletty täysin. Kauppisen mukaan seksityöntekijät Ruotsissa sanovat, ettei heillä ole koskaan ollut näin huono tilanne kuin nyt.

Ruotsin lisäksi seksin ostaminen on kiellettyä Norjassa, Islannissa, Britanniassa ja Ranskassa. Ranska teki asiasta päätöksen muutama viikko sitten. Paritus on kiellettyä kaikissa Euroopan maissa.