Ydinvoima-aktivistien aikataulu salainen – varautuneet kahinointiin poliisin kanssa

Pyhäjoella ydinvoimalan rakentamista vastustavista aktivisteista osa aikoo kiivetä työmaa-aidan yli. He ovat siten varautuneet poliisin toimiin. Tšernobylin voimalan onnettomuuden 30-vuotispäivänä järjestettävän toimintapäivän aikataulu ja ohjelma on kuitenkin salainen.

Kotimaa
Ydinvoiman vastustajat keräsivät kännykät pois, jotta poliisi ei voi seurata tai urkkia tietoja.
Ydinvoiman vastustajat keräsivät kännykät pois, jotta poliisi ei voi seurata tai urkkia tietoja.Antti Pylväs / Yle

Pyhäjoella ydinvoimalan rakentamista vastustavien aktivistien tiistaiaamu alkoi rauhallisesti aamupalalla metsän tuntumassa.

Paikalla oli noin 40 mielenilmaisijaa. He ovat varautuneet myös poliisin toimenpiteisiin.

– Voi käydä niin, että osa ei jää kiinni, mutta jos ajatellaan, mikä tässä on päämääränä, niin pidätyksiin on varauduttu, nimettömänä pysyttelevä aktivisti kertoi tiistaiaamuna Yle Oululle.

Ydinvoimaa vastustavat aktivistit nauttivat aamupalaa leiriolosuhteissa Pyhäjoen Hanhikivenniemllä huhtikuussa 2016.
Pyhäjoella leireilevät aktivistit aloittivat päivän aamupalalla luonnossa.Antti Pylväs / Yle

Hän lisäsi, että päämääränä on ottaa haltuun työmaa.

– Menemme aidan yli ja keskeytämme työt.

Aktivistien tiistain toimintapäivän ohjelma ja aikataulu pidetään salassa. Edes kaikki paikalle tulleet leiriläiset eivät tiedä sitä, vaan odottavat ohjeita.

Tavoitteena pysäyttää työt

Pyhäjoen Hanhikivenniemelle kokoontuneet aktivistit pyrkivät tiistaina ottamaan Fennovoiman ydinvoimalan työmaa-alueen haltuun ja pysäyttämään rakennustyöt.

Poliisi on varautunut aktivistien toimintaan pitämällä alueella ympärivuorokautista valvontaa ja lisäämällä miehitystä. Poliisi epäilee, että osa aktivisteista aikoo haitata työmaan toimintaa laittomin keinoin.

Käytännössä poliisi tulee ottamaan kiinni henkilöt, jotka pyrkivät ylittämään työmaa-aluetta kiertävän aidan, syyllistyvät muihin laittomuuksiin tai aiheuttavat toiminnallaan häiriötä.

Tšernobylin onnettomuuden vuosipäivä

Ydinvoiman vastustajien toimintapäivä järjestetään Tšernobylin voimalan onnettomuuden 30-vuotispäivänä, ja se on osa Reclaim the cape -toimintaviikkoa.

Stop Fennovoima -verkoston leiriläisten mukaan Tšernobylin vuosipäivän ohjelmaa ei ole vielä lopullisesti päätetty, mutta tavoitteena on kokeilla Suomessa ensimmäistä kertaa massamuotoista kansalaistottelemattomuutta eli suurten joukkojen yhtäaikaista osallistumista eri keinoin.

Viikon aikana Pyhäjoella järjestetään muun muassa kansalaistottelemattomuus-aiheisia seminaareja, puuhunkiipeämiskursseja ja ydinvoima-aiheisia luentoja.

Toimintaviikkoa järjestää vuoden 2015 huhtikuusta asti Pyhäjoella toiminut protestileiri, joka on pystytetty metsään Hanhikiven alueelle. Mukana järjestelyissä ovat Maan Ystävien ydinvoimatoimintaryhmä, Naiset Rauhan Puolesta, Naiset Atomivoimaa Vastaan, ekotavaratalo Ruohonjuuri, Lassilan tila, Maailmanpyörä Koroinen sekä QfemZine -julkaisu.