1. yle.fi
  2. Uutiset

Trumpin salainen ase on säkenöivä Ivanka-tytär

Donald Trumpin tytär Ivanka käyttäytyy aina korrektisti, hymyilee entisen mallin itsevarmuudella ja puolustaa isäänsä sydämellisin sanoin. Vaikeat kysymykset hän kiertää helposti.

USA:n presidentinvaali
Donald Trump koskettaa hymyilevän, raskaana olevan Ivankan vatsaa.
Donald Trump juhli Etelä-Carolinan esivaalien voittoa raskaana oleva tytär Ivanka rinnallaan 20. helmikuuta.Richard Ellis / EPA

Jo kaksi viikkoa synnytyksensä jälkeen Ivanka Trump astui takaisin rooliin, jossa hän on erittäin taitava: puolustamaan ja pehmentämään isänsä Donaldin puheita.

CNN-kanavan suoraan haastatteluun osallistui lisäksi Trumpin kolme muuta lasta ja julkisuutta välttelevä vaimo Melania.

Mutta Ivanka oli huhtikuun puolivälissä lähetetyn ohjelman tähti. 34-vuotias tytär puhui siitä, miten hänen tuntemansa isä ei ole se sama mies, joka usein mediassa kuvataan naisvihaajana.

– Minulla on ollut koko elämäni ajan uskomattomia naispuolisia roolimalleja. He ovat olleet naisia, joita isäni on palkannut Trump-yhtiöiden korkeimpiin johtotehtäviin. Isäni nosti heitä ylöspäin jo uransa alkuvaiheilla, Ivanka Trump sanoi.

– Minulle hänen tekonsa merkitsevät enemmän kuin niiden monien poliitikkojen sanat, jotka puhuvat tasa-arvosta, mutta se ei näy heidän päivittäisissä palkkauskäytännöissään.

Ivanka Trump on toistanut samantyyppisiä kommentteja useasti, aina yhtä tyylikkäänä ja hillittynä. Hän kiersi isänsä mukana ensimmäisissä esivaaliosavaltioissa ollessaan viimeisillään raskaana.

Donald Trump mainitsi ainakin Iowassa, New Hampshiressä ja Etelä-Carolinassa, että lapsi saattaisi syntyä siellä. Juutalaisjärjestön tilaisuudessa hän kertoi tyttärensä synnyttävän "kauniin juutalaisvauvan" millä hetkellä hyvänsä.

Donald Trump vaimonsa, lastensa ja lastenlastensa kanssa.
Trumpit perhekuvassa ennen uutiskanava NBC:n 21. huhtikuuta lähettämää vaaliohjelmaa. Vasemmalta Tiffany, Donald nuorempi, Melania, Donald, Ivanka ja Eric Trump. Alarivissä Donald nuoremman lapset Kai ja Donald III.Peter Foley / EPA

Isänsä "kampanjapuoliso"

Isän ja tyttären suhdetta on kuvailtu poikkeuksellisen läheiseksi lukuisissa haastatteluissa. Sen lisäksi Ivankan sanotaan olevan yksi niistä harvoista ihmisistä, jotka pystyvät – ajoittain – vaikuttamaan Donald Trumpin mielipiteisiin.

Sanomalehti The New York Timesin (siirryt toiseen palveluun) nimettömän lähteen mukaan Ivanka Trump oli yrittänyt tuloksetta saada isänsä pyytämään anteeksi sitä, että tämä väitti Meksikon lähettävän raiskaajia rajan yli.

Tyttären jo ennestään huomattava merkitys vaalikampanjalle vain kasvaa, jos isä-Donald valitaan republikaanien presidenttiehdokkaaksi. Silloin häntä vastaan asettuu mitä todennäköisimmin entinen ulkoministeri Hillary Clinton, jonka kannatus naisten parissa hakkaa Trumpin mennen tullen.

Viime kuussa julkaistussa mielipidemittauksessa (siirryt toiseen palveluun) vain 31 prosenttia naisäänestäjistä sanoi valitsevansa Trumpin, jos hän ja Clinton ovat vastakkain. 58 prosenttia naisista kertoi, että äänestäisi Clintonia.

The New York Times on useampaan otteeseen kutsunut Ivankaa isänsä "kampanjapuolisoksi". Ilmaus tuo mieleen ne kerrat, kun Donald Trump on kehunut tyttärensä upeaa ulkonäköä ja letkautellut, kuinka hän saattaisi itsekin viedä Ivankan treffeille, jollei olisi naimisissa ja tämän isä.

Väistää vaikeat kysymykset

Ivanka Trump on esiintynyt isänsä vaalitilaisuuksissa siitä lähtien, kun hän juonsi tämän lavalle ilmoittamaan presidenttiehdokkuudestaan kesäkuussa 2015.

Hän on silti välttänyt ottamasta suoraan kantaa isänsä loukkaaviin kommentteihin esimerkiksi meksikolaisista tai muslimeista, joille Trump vaati porttikieltoa Yhdysvaltoihin.

Sen sijaan Ivanka keskittyy kehumaan Trumpia hyvänä isänä ja ihmisenä. Lifestyle-lehti Town & Countryn (siirryt toiseen palveluun) viime joulukuussa julkaisemassa haastattelussa häneltä kysyttiin, onko Donald Trump feministi.

– Sinun pitäisi kysyä sitä häneltä itseltään, tytär vastasi.

Haastattelija ei luovuttanut vaan kysyi tämän omaa mielipidettä.

– Hän uskoo sataprosenttisesti sukupuolten tasa-arvoon, joten kyllä, ehdottomasti, hän on sosiaalisesti, poliittisesti ja taloudellisesti feministi, Ivanka Trump sanoi.

Donald Trump on kuitenkin pilkannut julkisesti esimerkiksi kilpakumppaninsa Ted Cruzin vaimon Heidin ulkonäköä, samoin osansa sai presidenttikilvasta jo jättäytynyt naisehdokas Carly Fiorina.

Ivanka ja Donald Trump puhuvat päät yhdessä.
Ivanka ja Donald Trump juhlistivat heinäkuussa 2014 Trump-konsernin uuden luksushotellin rakennustöiden aloittamista Washingtonissa.Shawn Thew / EPA

Kiinteistömoguli ja kolmen lapsen äiti

Toisin kuin isänsä, Ivanka Trump ei käsittele politiikkaa sosiaalisessa mediassa: hän julkaisee seesteisiä perhepäivityksiä, neuvoja kiireisille naisille ja omien tuotteidensa mainoskuvia.

Hän myy oman brändinsä alla vaatteita, kenkiä ja asusteita, jotka on suunnattu uranaisille. Trump markkinoi niitä sosiaalisessa mediassa tunnisteella #womenwhowork, naiset jotka käyvät töissä.

Lisäksi hänellä on kolme alle viisivuotiasta lasta, aviomies, kiiltäväkantisessa Elle Decorissa (siirryt toiseen palveluun)vastikään esitelty koti sekä kehityksestä ja ostoista vastaavan varatoimitusjohtajan pesti Trumpin kiinteistökonsernissa.

Päätyökseen hän rakennuttaa, ostaa ja myy kiinteistöjä. Hänen kanssaan kauppaa tehnyt Winthrop-kiinteistöyhtiön toimitusjohtaja Michael Ashner on kuvaillut Ivanka Trumpia yhdeksi osaavimmista ihmisistä, joihin hän on liike-elämässä törmännyt.

– Huoneessa oli paljon testosteronia ja huutoa, mutta hän ei koskaan korottanut ääntään. Hän oli rauhallinen, ja hän tiesi ostamastaan rakennuksesta enemmän kuin me, Ashner sanoi Town & Countrylle.

Oman perheensä toimitusjohtaja

Ivanka Trumpin oma ura alkoi teinimallina 14-vuotiaana. Hän luopui mallintöistä mennäkseen yliopistoon ja valmistui Whartonin maineikkaasta bisneskoulusta, joka on myös Donald Trumpin entinen opinahjo.

Ivanka Trump suuressa vaaleanpunaisessa hatussa, Ivana vieressä.
16-vuotias Ivanka Trump äitinsä Ivanan seurassa Ascotin laukkakilpailuissa Britanniassa vuonna 1998. Martyn Hayhow / EPA

– Hän sanoi: "Rakastan kiinteistöalaa". Ja lopulta hän valitsi perheyhtiön. Ivanka on luontainen sopimusten hieroja. Hän nostaa tämän yhtiön mahtavalle tasolle, Donald Trump kehui Vogue-muotilehden henkilöjutussa (siirryt toiseen palveluun) viime vuonna.

Trumpin perintöprinsessa ei aloittanut suoraan perheen omassa yhtiössä, vaan kävi ensin näyttämässä taitojaan toisessa kiinteistönkehitysfirmassa. Kirjassaan (siirryt toiseen palveluun) Ivanka on kertonut kieltäytyneensä Voguen päätoimittajan Anna Wintourin työtarjouksesta, koska halusi kiinteistöalalle.

Aviomies Jared Kushner on puolestaan kuvaillut (siirryt toiseen palveluun), että Ivanka on "ehdottomasti perheemme toimitusjohtaja, minä taas olen enemmänkin hallituksessa. Me molemmat paikkaamme toistemme jälkiä, mutta hän ei halua ulkoistaa lasten hoivaamista."

Pariskunta vaikuttaa pitävän arvossa kansainvälistä kasvatusta. Lapsilla on hoitaja, joka opettaa heille mandariinikiinaa.

Vaikutusvaltaisten isien tyttäret

Donald Trumpin presidenttikampanjan aikana Ivankakin on pari kertaa ollut julkisuudessa nolossa valossa.

New Yorkin esivaalien edellä selvisi, että Ivanka ei saa äänestää isäänsä, koska hän ei ollut rekisteröitynyt äänestäjäksi ajoissa. Lisäksi hänen Kiinassa valmistuttamiaan huiveja jouduttiin hiljattain vetämään takaisin liian tulenaran materiaalin vuoksi.

Nämä ovat kuitenkin pikkujuttuja verrattuna siihen, kuinka paljon hyvää julkisuutta hän on isälleen tuonut. Ivanka Trumpin strategiana näyttää olevan se, että hän antaa haastatteluja etupäässä naistenlehdille ja välttää uutismedioiden kriittisempiä kyselyjä.

Jo vuonna 2007 hän sanoi GQ-lehdelle (siirryt toiseen palveluun) kieltäytyvänsä haastatteluista, jotka eivät tue brändiä.

@ivankatrump vauvakuva (siirryt toiseen palveluun)

Ivanka Trumpin tiedetään myös olevan Hillary ja Bill Clintonin ainoan tyttären Chelsean ystävä. Kummakos tuo: naiset ovat suunnilleen samanikäisiä, kiireisiä työssäkäyviä äitejä, joita yhdistää myös poikkeuksellisen äveriäs tausta ja isän seksiskandaali.

Viime vuonna Chelsea Clinton kertoi ystävästään Voguessa näin:

– Hän on aina tietoinen kaikista ympärillään ja varmistaa, että jokainen nauttii olostaan… Se tietoisuus muistuttaa minua jollain tavalla isästäni ja hänen kyvystään lisätä huoneessa olijoiden iloa. Ivankassa ei ole mitään pinnallista. Ja minusta se on todella kunniaksi hänelle, koska kuka tahansa niin upea ihminen kuin hän olisi todennäköisesti päässyt pinnallisuudella aika pitkälle.

Juorulehtien mukaan ystävyys olisi nyt jäissä vanhempien vaalitaistelun vuoksi.

Ystävyyden mahdollisen kariutumisen lisäksi isän tukeminen voi kostautua Ivanka Trumpille ammatillisesti: myös demokraatit ostavat hänen kenkiään ja yöpyvät Trumpin hotelleissa.

Bisnes saattaakin olla syy siihen, että hän varoo julkisuudessa puheitaan. Tai sitten vaikeiden kysymysten kiertäminen on median silmien alla kasvaneelle Ivanka Trumpille jo toinen luonto.

Lähteet: AFP, AP, CNN, GQ, The Guardian, NBC News, The New York Times, Politico, Reuters, Town & Country, Vogue.

Lue seuraavaksi