Nikotiininesteitä ja saunatuoksuja – monia kodin myrkkyjä ei myrkyiksi heti tunnista

Kodissa on arkikäytössä päivittäin paljon kemikaaleja, joista voi saada hyvin vakaviakin myrkytysoireita. Myrkytystietokeskus on joutunut neuvomaan ihmisiä viime aikoina myrkytysepäilyissä, joissa vääriin käsiin on joutunut esimerkiksi sähkötupakan nesteitä ja paineenalaisia kertapakattuja pesuainekapseleita.

terveys
Astianpesuaineen kyljessä oleva varoitusmerkki.
Mirva Ekman / Yle

Kodin sanotaan olevan vaarallinen paikka, ja sitä se on myös arkikäytössä olevien kemikaalien puolesta. Monien pesuaineiden myrkyllisyys on jo melko hyvin tiedossa, vaikka myrkytystapauksia niihinkin liittyen tapahtuu.

Kodeissa säilytetään myös paljon aineita, joiden myrkyllisyyttä tai vaarallisuutta ei välttämättä tule edes ajatelleeksi.

"Poksahtava" pesuainetabletti

Pesuaineiden tiedetään olevan myrkyllisiä niiden emäksisyyden tai happamuuden takia, ja mahdollisesti etiketissä lukeva pH-arvo voi antaa viitteitä aineen vaarallisuudesta.

Pesuaineista konetiskiaineet ovat olleet etenkin aikaisemmin hyvin emäksisiä, mikä on tehnyt niistä myrkyllisiä. Paineenalaiset kertapakatut pesuainekapselit ovat tulleet uutena ilmiönä esille ihan yleismaailmallisesti toksikologian alan kokouksissa ja lehdissä, kertoo sisätautien erikoislääkäri Mikko Parry Myrkytystietokeskuksesta.

Nämä kapselit ovat aiheuttaneet nyt useita tapaturmia kansainvälisestikin.

Mikko Parry, erikoislääkäri

– Näissä tableteissa on sekä nestettä että kiinteää ainetta, mikä on varmaan ihan hyvä asia pesutuloksen kannalta. Liuos on kuitenkin korkeassa paineessa, ja kun tällainen kapseli rikkoutuu, se aine voi suihkuta yllättävänkin kovalla paineella esimerkiksi silmiin ja suuhun. Nämä kapselit ovat aiheuttaneet nyt useita tapaturmia kansainvälisestikin, ja myös aikuisille.

Nikotiininesteet ja saunatuoksutkin vaarallisia

Pesuainetablettien lisäksi Mikko Parry lukee uudeksi ilmiöksi myrkytystapauksissa sähkötupakat ja niissä käytettävät nesteet.

– Sähkötupakkaan tilattavat nikotiininesteet vaihtelevat jonkun verran esimerkiksi nikotiinipitoisuuksiltaan sekä koostumuksiltaan. Niitä voi olla hyvänmakuisiakin, mutta niiden joukossa voi olla nikotiinia hyvin vaarallisiakin määriä. Harva tulee ajatelleeksi näitä hankkiessaan, että kotona voi olla valtavankin iso määrä vaarallista ja myrkyllistä kemikaalia.

Muita vaarallisia aineita kotona voivat olla erilaiset eteeriset öljyt eli esimerkiksi saunatuoksut. Parryn mukaan niistä saatavat myrkytykset ovat kuitenkin harvinaisia esimerkiksi sen vuoksi, että pullot ovat pieniä ja ne on varustettu usein tippakorkilla.

– Myrkyllisiä ne toki ovat, ja esimerkiksi viisi millilitraa laimentamatonta tuoksuöljyä nautittuna on aiheuttanut vaarallisiakin myrkytyksiä. Löylyveteen sekoitettuina määrät jäävät kuitenkin niin pieniksi, että myrkytyksiä tapahtuu harvemmin, Parry toteaa.

Sytytysnesteet varmaan talteen

Mikko Parry haluaa muistuttaa grillauskauden alkaessa ihmisiä huolehtimaan esimerkiksi sytytysnesteiden oikeasta säilytyksestä. Esimerkiksi lapset voivat hänen mukaan hörpätä pullosta helposti.

Suomessa kemikaaliturvallisuus on kuitenkin mennyt todella hyvälle tasolle.

Mikko Parry, erikoislääkäri

– Sytytysnesteistä on raportoitu hyvin vaikeitakin myrkytyksiä ja jopa kuolemaan johtaneita tapauksia. Suomessa kemikaaliturvallisuus on kuitenkin mennyt todella hyvälle tasolle, eikä esimerkiksi tapaturmaisia lasten myrkytyskuolemia ole viime vuosikymmenenä tapahtunut lainkaan, kertoo Parry ja viittaa muun muassa 1960-lukuun, jolloin myrkytyskuolemia tapahtui lähes yhtä paljon kuin liikenneonnettomuuksia.

Lapset riskiryhmä

Kemikaalimyrkytyksissä lapset ovat erityisen suuri riskiryhmä. Myrkytystietokeskus tilastoi hieman alle 30 000 myrkytystä tai myrkytysepäilyä koskevaa tiedustelua tai puhelua vuosittain. Näistä noin puolet koskee ikäryhmää alle 6-vuotiaat lapset.

– Lasten osalta noin kolmasosa tapauksista koskee kemikaaleja, kolmasosa lääkkeitä ja kolmasosa kasveja ja muuta sekalaista, Mikko Parry kertoo.

Jotta lapsi ei pääsisi maistelemaan kodissa olevia myrkkyjä, tulisi oikeanlainen säilytyspaikka miettiä tarkasti ja nostaa pesuaineet vaikkapa riittävän korkealle.

– Monestihan näissä aineissa on lisäksi turvakorkit, jotka hidastavat lapsia, mutta jotkut ovat sanoneetkin, että lapsethan juuri saavat ne auki, eivätkä aikuiset, miettii Parry.