1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Saudi-Arabia radikaaleihin talousuudistuksiin – öljy-yhtiö auttaa syntymään uudesti

Saudi-Arabian hallitus on kyllästynyt kansantalouden riippuvuuteen öljytuloista ja ryhtyy toimenpiteisiin. Valtion öljy-yhtiö Aramco auttaa Saudi-Arabiaa uudelleensyntymään, kuvailee kruununprinssi.

Ulkomaat
Öljy-yhtiö Aramcon öljykenttä Saudi-Arabian aavikolla.
Öljy-yhtiö Aramcon öljykenttä Saudi-Arabian aavikolla.Ali Haider / EPA

Saudi-Arabian hallitus on hyväksynyt laajan Saudi Vision 2030 -uudistusohjelman seuraavaksi 15 vuodeksi. Odotetun ohjelman on määrä vähentää talouden riippuvuutta öljytuloista, jotka ovat kovin kutistuneet. Tynnyrihinta on parissa vuodessa romahtanut sadasta dollarista noin 40 dollariin.

Ohjelman pääarkkitehdin kruununprinssi Mohammad bin Salman mukaan on mahdollista, että vuonna 2020 Saudi-Arabia tulisi toimeen tyystin ilman öljytuloja, jotka nyt kattavat vientituloista yli 70 prosenttia. Öljyn hinnanlaskun takia Saudi-Arabian tämän vuoden budjetin arvioidaan olevan 90 miljardia dollaria alijäämäinen.

Talouden uudistusohjelma on radikaali, ja sen tavoitteena on muun muassa nujertaa nuorisoa koettelevat asunto- ja työllisyysongelmat. Erilaiset valtion tuet vähenevät ja yksityistäminen yltyy, myös valtion öljyjätistä Saudi Aramcosta on määrä myydä osa.

Saudi Aramco on maailman suurin öljy- ja energia-alan yhtiö.

Aramco listautuu pörssiin

Aramcosta myydään ilmeisesti julkisella osakeannilla alle viisi prosenttia. Aramcon osakkeet listataan näillä näkymin sekä Saudi-Arabian pörssiin että Yhdysvaltoihin.

Myyntituloilla perustetaan muun muassa maailman suurin investointirahasto, jolla kehitetään kaupunkeja, ilmoitti kruununprinssi, puolustusministerinäkin toimiva Mohammad bin Salman tv-haastattelussa. Kruununprinssin mukaan Aramcon arvo on kaksituhatta miljardia dollaria.

Uudistuksella halutaan luoda työpaikkoja yksityiselle sektorille ja saada maahan ulkomaisia investointeja. Aramco auttaa Saudi-Arabiaa uudelleensyntymään, kuvailee kruununprinssi.

Saudi-Arabian hallitus tahtoo myös panostaa omaan asetuotantoon, jotta aseiden tuontiin ei tärvääntyisi niin valtavia summia kuin tähän asti. Viime vuonna maa osti aseita kolmanneksi eniten koko maailmassa lähes 90 miljardilla dollarilla.

Turistejakin Saudi-Arabia tahtoo houkutella – muitakin kuin pyhiinvaeltajia Mekkaan ja Medinaan. Tosin kovin liberaaliksi matkakohteeksi vahvasti islamilainen kuningaskunta ei aio heittäytyä, sillä matkailu ei saa olla ristiriidassa saudien arvojen kanssa.

Lähteet: AFP, Reuters, AP

Lue seuraavaksi