Kotkamillsin investointi työllistää vähän paikallisia – työttömät kotkalaiset pääsevät osille lähivuosina

Jatkossa yhä enemmän kartonkia valmistava Kotkamills ei ole löytänyt kaikkia investoinnin toteuttamiseen tarvittavia ammattilaisia lähialueelta, sillä sopivaa työvoimaa ei ole saatavilla. Lähivuosina vientiä tukeviin toimintoihin tullaan todennäköisesti työllistämään enemmän myös kotkalaisia.

Kotka
Paperirulla Kotkamillsin tehtaalla Kotkassa
Kotkamillsin toinen paperikone on purettu ja tilalle ollaan asentamassa uutta kartonkikonetta.Mika Moksu / Yle

Metsäteollisuusyritys Kotkamills odottaa paikallisen työvoiman tarpeen kasvavan lähivuosina. Yhtiö muuntaa parhaillaan toista paperikonettaan kartonkilinjaksi, mutta osaajia ei toimitusjohtaja Markku Hämäläisen mukaan ole saatu lähialueelta.

– Alihankkijat eivät ole löytäneet täältä tarpeeksi työvoimaa. Tarvittavia korkean tason ammattilaisia ei löydy Kotkan seudulta tarpeeksi.

Kartonkikoneinvestointi tuo työtä monille, vaikkei hyöty valukaan kotikaupunkiin. Hämäläinen kertoo, että tehtaalla oli esimerkiksi viime viikolla yli 900 vierasta työntekijää muutokseen liittyen.

Hämäläinen kuitenkin ounastelee, että käänne on tulossa pian. Jos uudella koneella tehtävien kartonkien vienti lähtee vetämään hyvin, nyt 500 henkeä työllistävässä tehtaassa tai sen toimintaan liittyvissä muissa yrityksissä tullaan tarvitsemaan myös sellaista työvoimaa, jolle ei Kotkassa tällä hetkellä ole töitä.

Hämäläinen näkee, että Kotka muistuttaa kaiken kaikkiaan koko Suomea pienoiskoossa. Yritysjohtaja pitää viennin merkitystä työllisyydelle valtavan suurena.

– Kun vienti saadaan vetämään, se alkaa näkyä vuoden-kahden jälkeen muuallakin yhteiskunnassa.

Uusia kartonkituotteita aletaan valmistaa kesäkuun lopulla. Työvoiman tarve kasvaa Kotkamillsillä lähivuosina muutoinkin, sillä eläköityvien noin 70 työntekijän tilalle tarvittaneen uusia.

Sammutusta vasta, kun palo on jo syttynyt

Joukko kotkalaisvaltuutettuja luovuttaa tiistaina iltapäivällä oikeus- ja työministeri Jari Lindströmille (ps.) vetoomuksen, jolla ne vetoavat valtioneuvostoon Kotkan työllisyyden parantamiseksi.

Kotkamillsin toimitusjohtaja Markku Hämäläinen kiittelee valtiota muun muassa kartonkikoneinvestoinnin lainoitukseen liittyvistä mahdollisuuksista. Yleisesti ottaen hän katsoo, että valtiovallan pitäisi tukea työllisyyttä jo ennen kuin se on jo liian myöhäistä.

– Valtiolle suunnatut vetoomukset on vähän yhtä tyhjän kanssa, koska yleensä valtio reagoi vasta, kun on jo housuissa, Hämäläinen täräyttää.