1. yle.fi
  2. Uutiset

Työväen vappu kokee vallankumouksen – perinnejuhla siirtyy pois Hakaniemestä

Vasemmistopuolueiden ja SAK-laisen ammattiyhdistysväen vappujuhla kosiskelee uudenlaista yleisöä. Tapahtumat on viety pois ammattiyhdistysliikkeen pyhimmästä, Hakaniemen torilta. Uusi juhlapaikka on Helsingin keskustan Kansalaistorin piknik-nurmikko.

politiikka
Työläisiä vappumarssilla Hakaniemessä Helsingissä 1. toukokuuta vuonna 1989.
Työläisiä vappumarssilla Hakaniemessä Helsingissä 1. toukokuuta vuonna 1989.Juha-Pekka Inkinen / Yle

Työväen vappujuhlat ovat vuosikymmeniä olleet totisia ja juhlallisia tilaisuuksia, joilla on näytetty joukkovoimaa työantajille ja poliittisille vastustajille.Tänä vuonna työväki ei marssi Helsingin keskustasta legendaarisen Pitkänsillan tuolle puolen, kohti perinteisiä työväen kaupunginosia. Suunta on nyt päinvastainen. Hakaniemestä marssitaan keskustan kautta Musiikkitalon viereiselle Kansalaistorille.

Kaisaniemen ja Siltasaaren välinen silta on työväenliikkeen alkuhämäristä saakka ymmärretty poliittiseksi jakajaksi keskikaupungin porvarien ja Kallion työläisten välillä.

Hakaniemen torin ympärillä työväenliikkeestä muistuttavat enää ammattiliittojen linnakkeet. Sosiaalidemokraatit ovat joutuneet hyyryläiseksi Ympyrätaloon myytyään oman puoluetalonsa rahapulassaan. Työläisilläkään ei ole enää varaa asua hipsterien kansoittamassa Kalliossa.

Karnevaalihenki on tervetullutta

Vappumarssi järjestäytyy sentään vielä Hakaniemen torilla. Ohjeiden mukaan marssille hyväksytään kaikki, jotka jakavat vasemmiston ja työväenliikkeen arvot tasa-arvosta ja oikeudenmukaisuudesta.

Järjestäjät SAK, SDP ja vasemmistoliitto muistuttavat, ettei banderolleissa tai plakaateissa saa käyttää asiatonta kieltä. Millä tahansa Rajat kiinni -väellä ei olisi mielenosoitukseen asiaa, jos sitä haluaisivat.

Järjestäjät odottavat marssille tuhansia ihmisiä. Jos vuosikymmeniä sitten vappumarssit olivat jäyhää aatteen juhlaa, nyt kulkueeseen toivotaan karnevaalihenkeä ja -asuja.

Sopivuuden raja kulkee koko kasvot peittävissä naamioissa ja kommandopipoissa.

Riistäjien ruoskat ja metrilaku

SDP:n Helsingin piirin toiminnanjohtaja Hanna Isbom uskoo, että uudenlainen vappu, pomppulinnat, kiipeilytelineet, herkut ja ruokakioskit, houkuttelevat Kansalaistorille lapsiperheitä viettämään piknikiä.

Isbom on vakuuttunut, että myös poliittinen sanoma kiinnostaa tänä vappuna. Aiemmin järjestetyt hallituksen vastaiset, opiskelijoiden ja eläkeläisten mielenilmaukset ovat keränneet hyvin väkeä. Järjestäjien esikuvana ovat olleet myös suositut suvaitsevaisuuden puolesta järjestetyt karnevaalihenkiset tapahtumat.

Työväenliikkeen sanomaa saattavat SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly ja vasemmistoliiton puheenjohtajaehdokas Aino-Kaisa Pekonen.

Lapsetkin uskaltaa tuoda nykyisiin vappujuhliin, sillä hurmeisilla taisteloilla, ruoskivilla riistäjillä ja muilla työväenlaulujen vakioaiheilla pelotellaan yhä enemmän vasta vappujuhlien myöhempiien hetkien yhteislauluvaiheissa.

Kansalaistorin tähtiesiintyjiä onkin lastenmusiikkia soittava Kengurumeininki.

Lue seuraavaksi