Jyväskylään tulossa vilkas festivaalikesä – MM-rallin festivaali siirtyy Veturitalleille

Jyväskylän kesätapahtumien määrä on selvässä nousussa. Uudistunut satama ja Lutakko houkuttelevat useita tapahtumia. Tänä kesänä myös Veturitallit ja Lounaispuisto palaavat festivaalikartalle. MM-rallin heinäkuinen festivaali siirtyy Veturitalleille ja elokuun lopussa kesän päättää Lounaispuiston uusi festivaali.

Ralliradio
Ruotsalainen Pandora tulee rallifestareille uudestaan.
Ruotsalainen Pandora tulee rallifestareille uudestaan.Jaakko Manninen

Huhtikuun lopun tietojen mukaan Jyväskylän ensi kesän eri festareilla esiintyy yli 40 artistia tai artistiryhmää. Valtaosa esiintyjistä on kotimaisia. Ulkomaista väriä tulee Ruotsista. Tunnetuin bändi Roxette perui tulonsa sairastapauksen vuoksi.

Jyväskylän MM-rallin yhteydessä popataan ja rokataan heinäkuun lopussa. Rally Zone Festivalin lavalle nousevat kotimaiset tähdet Mira Luoti, Scandinavian Music Group, Kolmas Nainen, Saimaa ja Waldo’s People sekä ruotsalaiset ysäribändit Solid Base, Pandora ja Günther.

Viime kesänä rallifestivaali järjestettiin Jyväskylän satamassa kolmipäiväisenä. Loud n' Live Promotions Oy siirtääfestivaalin nyt lähemmäksi keskustaa Veturitalleille ja tiivistyy kaksipäiväiseksi.

Vetruritalleilla järjestettiin taannoin ensimmäiset SuomiPop –festivaalit, mutta festarin kasvettua se siirrettiin Lutakonaukiolle. Nykyisin SuomiPop järjestetään pari viikkoa ennen MM-rallia yhtä aikaa Jyväskylän kesän kanssa.

Rokkia, rallia ja olutta Jyväskylän kesätapahtumissa

  • 10.-11.6. Olutsatama on Jyväskylän ensimmäinen valtakunnallinen pienpanimotapahtuma Jyväskylän satamassa. Mukana on tusina pienpanimoa ja useita ravintoloita.
  • 17.- 18.6. Sataman Yö järjestetään viikkoa ennen juhannusta. Esiintyjinä ovat Robin, Benjamin ja Lucas. Ruotsalainen hittibändi Roxette perui koko kesän kiertueen laulaja Marien sairauden vuoksi. Sataman Yö etsii parhaillaan uutta esiintyjää lauantaille.
  • 12.07.2016 - 17.07.2016 Jyväskylän Kesä on Suomen vanhin kaupunkifestivaali. Tarjolla on sanatonta tatteria, konsertteja, rokkia ja poppia. Esiintyjinä muun muassa Waltteri Torikka, Igudesman & Joo, Pentti Hietanen, Emma Salokoski, Saara Aalto, Ricky-Tick Big Band ja Julkinen Sana, Jarkko Ahola ja Aili Ikonen.
  • 14.-16.7 SuomiPop festivaali tuo Lutakonaukiolle 19 kotimaista tähteä kolmipäiväisessä festivaalissa. Listalla ovat Cheek, Paula Vesala, Sanni, Antti Tuisku, JVG, Elastinen, Teflon Brothers, Jari Sillanpää, Kaija Koo, Anna Abreu, Ismo Alanko, Juha Tapio, Popeda, Neljä Ruusua, Apulanta, Klamydia, Yö, Roope Salminen & Koirat sekä Chisu.
  • 28.- 31.7. Neste Ralli Finland kokoaa suuren rallikansan Jyväskylän seudulle jo 66. kerran. Kisakeskuksena toimii Paviljonki ja Lutakonaukio. MM-rallissa on 24 erikoiskoetta, jotka pääosin ajetaan metsäisillä sorateillä. Torstai- ja perjantai-iltana rallataan keskellä Jyväskylää Harjun maisemissa.
  • 29.- 30.7. Rally Zone Festival järjestetään nyt toisen kerran MM-rallin ohessa. Veturitallien lavalla esiintyvät Mira Luoti, Scandinavian Music Group, Kolmas Nainen, Saimaa ja Waldo’s People sekä ruotsalaiset ysäribändit Solid Base, Pandora ja Günther.
    1. -28.8. Suuret oluet – pienet panimot on kesän toinen olutfestivaali Jyväskylän satamassa. Samalla pienpanimokonseptilla olutfestivaali järjestetään tänä kesänä myös Tampereella, Lahdessa ja Helsingissä.
  • 27.8. Lounaispuisto Festival on uusi festivaalitulokas ja saa kunnian päättää Jyväskylän festivaalikesän. Radio Jyväskylä järjesti Lounaispuistossa vuosittain isoja konsertteja 1980-1990 -luvuilla, mutta sen jälkeen puistossa on ollut hiljaisempaa. Uusi Lounaispuisto Festival tuo yläkaupungin puistoon tarkoin valitun esiintyjäkaartin. Lavalle nousevat Kasmir, Ellinoora, Anssi Kela, Aurora, Reino Nordin, Younghearted, Paperi T sekä Elias Gould.

KeMut palaa kesällä 2017

Osuuskauppa Keskimaa järjesti satavuotisen historiansa kunniaksi isot KeMut kesällä 2015. Lutakonaukiolle kokoontui yhteensä 22 000 festarivierasta. Lutakonaukion yleisöennätyksen innoittamana Keskimaa uusii KeMut kesällä 2017.

– Meiltä on toistuvasti kyselty, saako tapahtuma jatkoa ja runsaslukuisten toiveiden kannustamana olemme päättäneet, että KeMut tulevat jälleen elokuussa 2017, toimialajohtaja Pasi Kunelius vahvistaa.