Pelastuslaitoksen puomitikkaat eivät yllä korkeimpien oululaistalojen ylimpiin kerroksiin. Esimerkiksi Oulun keskustaan nousseen kauppakeskus Valkean päälle rakennettu asuintalo on niin korkea, että puomitikasauto ei yllä joka puolelta kaikkiin asuntoihin. Puomitikkailla ei tosin ole tarkoituskaan yltää aina ylimpään kerrokseen asti, vaan turvallisuudesta on huolehdittu muilla tavoin.
Korkeissa rakennuksissa tiukat tekniset vaatimukset
Mitä korkeampi rakennus on, sen tiukemmat ovat sen rakennustekniset vaatimukset. Korkeissa rakennuksissa on otettu huomioon muilla ratkaisuilla se, että ulkokautta ei pääse ylimpiin keroksiin. Yli 8-kerroksissa taloissa on esimerkiksi oltava niin sanottu kuivanousu. Se tarkoittaa sitä, että porraskäytävään on asennettu putki, johon voidaan johtaa sammutusvettä alhaalta. Putkessa on letkuliitin joka kerroksessa. Näin portaikkoon ei tarvitse vetää pitkiä letkuja alhaalta asti.
Oulussa on ollut jo jonkin aikaa 12-kerroksisia asuinrakennuksia. Niissä ei ole kuitenkaan sattunut sellaisia tilanteita, että pelastusviranomaiset olisivat joutuneet menemään pelastamaan tai sammuttamaan ylimpiin kerroksiin ulkokautta. Nyt Oulun Toppilansalmeen on nousemassa Siltavahti, joka on peräti 16-kerroksinen asuintalo. Sen korkeus ei kuitenkaan huolestuta Oulu-Koillismaan pelastuslaitoksen riskenhallintapäällikkö Tomi Honkakunnasta.
– Asuinrakennukset ovat tulipalotilanteessa ennustettavia. Jokainen huoneisto muodostaa oman palo-osaston ja porrashuoneet ovat oma palo-osastonsa. 16-kerroksisessa talossa pitää olla kaksi toisistaan erillään olevaa uloskayntiä. Asunnot eivät aukea suoraan porrashuoneeseen, vaan ensin on välitiloja. Jos jokin vaaratilanne syntyy, se koskee todennäköisesti yksittäistä huoneistoa tai pientä käytävänpätkää, kuvaillee Honkakunnas
Apu saapuu korkealle viiveellä
Korkean talon ylimmissä kerroksissa joutuu kuitenkin odottamaan apua pidempään kuin alempana. Kestää aikansa ennen kuin palomiehet ovat kavunneet yläkerroksiin varusteiden ja letkujen kanssa.
– Korkeassa talossa on erityisen tärkeää saada hälytys hyvissä ajoin. Tietysti olisi hyvä, jos asukkaat voisivat sammuttaa palon itse, mutta jos se ei ole mahdollista, heidän olisi pelastauduttava itse ja suljettava ovet perässään, muistuttaa Honkakunnas.