Pahimman säteilyvyöhykkeen Padasjoki: Säteilyarvot edelleen jopa kymmenkertaisia

Tšernobylin laskeuma satoi Suomessa esimerkiksi pieneen Padasjoen kuntaan. Pääkaupunkiseutulaisiin verrattuna padasjokelaisten säteilyarvot ovat kymmenkertaisia. Säteilyturvakeskuksen mukaan laskeumista ei ole silti koitunut terveyshaittaa.

Säteilyturvakeskuksen mittaajat mitaavat padasjokelaisten säteilyä kesäkuussa 2005. Kuva: Heikki Ahonen / Yle

Padasjoki oli yksi pahimpia Tšernobylin onnettomuuden säteilylle altistuneita paikkakuntia vuonna 1986.

Räjähdyksen jälkeisinä päivinä Padasjoella satoi vettä, ja sateen mukana maahan laskeutui radioaktiivisia aineita muun muassa cesium-137:ää. Padasjoella tehtiin ensimmäiset mittaukset pian onnettomuuden jälkeen.

– Suomi jaettiin viisiportaiseen asteikkkoon. Alueella yksi oli vähiten ja alueella viisi eniten radioaktiivista säteilyä. Padasjoki kuului viitosalueeseen, joka sai eniten laskeumaa, kertoo Säteilyturvakeskuksen (STUK) laboratorionjohtaja Maarit Muikku.

Muitapahimman säteilyvyöhykkeen paikkakuntia (siirryt toiseen palveluun)Suomessa olivat esimerkiksi Asikkala, Artjärvi, Elimäki, Juupajoki, Jäppilä, Kuorevesi, Mänttä, Nastola, Orivesi, Pieksämäki, Pirkkala ja Lempäälä.

Padasjoki kuului viitosalueeseen, joka sai eniten laskeumaa.

Maarit Muikku

Padasjoelta STUKin mittausryhmään valittiin noin 70 kuntalaista, jotka syövät paljon luonnontuotteita.

– Henkilöt valittiin harkitusti sen perusteella, että he syövät todella paljon kalaa ja riistaa. Ryhmää on ollut tärkeä seurata, jotta on saatu selville suurin altistuminen Suomessa.

Huoneilman radonsäteily runsaampaa

Padasjoella mittaukseen osallistuneiden cesiumin-määrät ovat vaihdelleet melkoisesti. Ensimmäisessa mittauksessa suurin pitoisuus, 36 000 becquerelliä mitattiin aikuisesta miehestä.

Keskimääräinen pitoisuus oli 11 000.

Säteilyturvakeskus ei kuitenkaan pidä huippuvuosien lukemaa hälyyttävänä. 

Vuoden 1986 arvo ei ollut silloinkaan radonia suurempi arvo.

Maarit Muikku

– Vuoden 1986 arvo ei ollut silloinkaan radonia suurempi arvo. Mittauksiin osallistuneiden kehoon joutunut cesium-annos oli 0,5 millisievertiä. Se on edelleenkin pienempi lukema kuin huoneilman radon aiheuttaa, Muikku tarkentaa. 

Mittauksia on tehty Padasjoella parin vuoden välein vuoteen 2011 saakka. Sen jälkeen mittausvälejä harvennettiin noin viiteen vuoteen.

Viime mittauksissa vuonna 2014 ryhmän keski-arvo oli noin 2 000 becquereliä. Pääkaupunkiseudulla tehtyjen vastaavien mittausten keskiarvo on 100–200 becquereliä cesiumia. 

– Padasjokelaisten säteilyannos Tšernobylin laskeumista jää muutamiin kymmeniin mikrosieverteihin. Se on alle prosentti kaikesta säteilyannoksesta, mitä saamme vuosittain eri lähteistä. Määrä on häviävän pieni, Muikku sanoo.

– Mittauksista voidaan todeta, että suurinkaan altistus ei aiheuta terveydellistä haittaa (siirryt toiseen palveluun) Suomessa. Tämä on päätieto näistä mittauksista.

Sienissä ja kaloissa yhä kohonneita säteilyarvoja

Padasjoelta ja sen kaltaisilta Tšernobylin laskeumaan altistuneilta alueilta näkyy luonnontuotteissa edelleen onnettomuuden aiheuttamaa säteilyä. Silti säteilyturvakeskuksen mukaan alueelta voi syödä sieniä, kaloja ja marjoja.

Mittauksista voidaan todeta, että suurinkaan altistus ei aiheuta terveydellistä haittaa Suomessa.

Maarit Muikku

– Sienten pitoisuuden vaihtelevat paljon riippuen paikasta ja sienilajista. Eri sienilajit keräävät eri tavalla cesiumia maaperästä. Suuremman laskeuman alueella on sienissä vieläkin pitoisuuksia, jotka ylittävät  EU:n kaupparajan 600 becquerellia kilossa, Muikku kertoo.

Eniten radioaktiivisuutta on havaittu rouskuissa, orakkaissa ja kangastatissa. Vähiten säteilyä ilmenee kanttarellissa, korvasienissä ja herkkutatissa.

Ryöpätessä sienistä lähtee säteilyturvakeskuksen mukaan cesium lähes täysin pois.

Säteily kerääntyy isoihin petokaloihin

Kaloissa pitoisuudet ovat laskeneet mutta vaihtelua on suuresti riippuen alueesta ja järvestä.

Säteilyn määrä on erilainen petokaloilla kuin muilla kaloilla.

Maarit Muikku

– Säteilyn määrä on erilainen petokaloilla kuin muilla kaloilla. Jos kyseessä on suuren laskeuma-alueen pieni ja kirkasvetinen lampi, siellä voi vanhassa hauessa tai ahvenessa EU:n kaupparaja-arvo ylittyä.

Tutkimusjohtaja Muikun mukaan Suomessa on voimassa vain Eviran kalansyöntisuositus. Sen mukaan kalaa tulisi syödä vähintää pari kertaa viikossa, mutta vaihtelevasti.

– Kun noudattaa tätä suositusta, samalla rajoittaa myös cesiumin saantia, Muikku sanoo. 

Marjoissa cesiumia on muita luonnonantimia vähemmän.

Pahimpana säteilytekijänä Muikku pitää Tšernobylin säteilyn sijaan huoneilman radonia. Esimerkiksi Päijät-Hämeessä pahimpia radonin lähteitä ovat harjualueet. Silti radonin määrä vaihtelee suuresti asunto-ja paikkakohtaisesti.