1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. puolueet

Analyysi: Porin valtapuolueet hautasivat kevätkiistansa nopeasti

Kokoomuksen ja demarien välit kiristyivät, kun kokoomusvaltuutettu arvioi, että Porista pitäisi vähentää tuhat työntekijää. Valtapuolueiden rakkauteen tuli pieni ryppy, mutta valtuustosopimusta se ei kaatanut.

Kuva: Katja Halinen / Yle

Taas on rauha maassa ja ihmisillä hyvä tahto – ainakin Porin kahden valtapuolueen, kokoomuksen ja demarien välillä.

Asevelipuolueiden välit kiristyivät julkisesti menneellä viikolla, kun kokoomuksen valtuutettu ja valtuustosopimusvaliokuntaa johtanut Petri Lahtinen kertoi näkemyksiään (siirryt toiseen palveluun) kaupungin työntekijöistä. Tiukan linjan kannattaja Lahtinen passittaisi tuhat Porin palkollista kilometritehtaalle talouden tervehdyttämiseksi.

Lahtisen avaus oli demareille kuin punainen vaate. Vastine tuli tiedotteessa muutaman päivän päästä: demarien ykköskaarti Esa J. Wahlmanin johdolla ilmoitti, että jos Lahtisen pohdinta on kokoomuksen virallinen linja, demarit joutuvat harkitsemaan valtuustosopimuksen hyväksymistä vielä uudelleen.

Maanantaina enimmät höyryt tuuletettiin kaupungintalon ryhmäkokouksissa ennen valtuuston istuntoa: kokoomus pääsi pälkähästä leimaamalla Lahtisen pohdinnat yksityisajatteluksi. Demareille selitys kelpasi, ja kaupunginsuurimmat puolueet allekirjoittivatsäästöjä edellyttävän valtuustosopimuksen hymyssä suin.

Ryhmänjohtajat Esa J. Wahlman (sd.) ja Bia Kaski (kok.) valtuustosopimuksen allekirjoitustilaisuudessa. Kuva: Antti Laakso / Yle

**Oliko missään vaiheessa **pelkona, että valtuustosopimus kaatuisi? Tuskinpa.

Demarien ja kokoomuksen yhteistyö on kestänyt viime vuosina, ja varsinkin kaupunginhallituksen puheenjohtajan Juha Vasaman (kok.) ja varapuheenjohtaja Wahlmanin kytkös on ollut tiivis kuin paita ja peppu.

Kuntavaalit ovat kuitenkin lähestymässä, ja puolueiden sisältä on odotettavissa irtiottoja vastakin. Valtakunnan tasolla kokoomuksessa käydään puheenjohtajapeliä, jossa väännetään idealismin ja realismin suhteesta. Puheenjohtaja Alexander Stubbin haastaneen Elina Lepomäen puhdasoppinen markkina-ajattelu kelpaisi monelle kokoomuslaiselle Porissakin konsensuksen sijaan.

Demareissa puolestaan on pitkään virinnyt tyytymättömyyttä yhteistyöhön kokoomuksen kanssa – ikään kuin heijastumana puolueiden välirikosta valtakunnan politiikassa. Osa demarivaltuutetuista katsoo, että yhteistyökuvioita kannattaisi viritellä vasemmistoliiton, perussuomalaisten ja vihreiden sekä keskustan kanssa.

Idealistien hellimässä kuviossa on kuitenkin se riski, että perussuomalaiset pääsisivät silloin vaa’ankielen asemaan ja kilpailuttamaan demareita ja kokoomusta haluamissaan kysymyksissä. Wahlman tietää tämän hyvin eikä varmasti ole missään vaiheessa tosissaan tahtonut rikkoa kokoomuksen ja SDP:n akselia.

Näytösluonteista eripuraa ja kiistelyä on joka tapauksessa ennen vaaleja odotettavissa, mutta ainakaan kaupungin työntekijöiden määrään se tuskin lähivuosina vaikuttaa. Porissa on Lavia-liitoksen takia voimassa työntekijöiden irtisanomissuoja.

Kokoomuksessa kaupungin työntekijöiden vähentäminen jää pienen joukon huuteluksi. Puolueen ykköskaartissa on linjoja vetämässä monta kaupungin ja sen lähiyhteisöjen palkollista, joille oma työpaikka on tärkeä. Demarit saattavat palata asiaan vielä kerran ensi viikonlopun vappupuheissaan, hallituksen haukkumisen lomassa. Sen jälkeen punaliput laitetaan taas vuodeksi kaappiin piiloon.