Venäjä vaatii Hodorkovskia Interpolin listalle

Venäjä syyttää oligarkki Mihail Hodorkovskia osallisuudesta murhaan.

Ulkomaat
Mihail Hodorkovski katsoo ylävasemmalle. Hänellä on tumma puku ja kravatti. Tausta on sininen. Taustakankaassa näkyy lyhenne SEF 2015, joka tulee sanoista Swiss Economic Forum 2015.
Mihail Hodorkovski. Peter Schneider / EPA

Venäjä painostaa kansainvälistä rikospoliisijärjestöä Interpolia lisäämään liikemies Mihail Hodorkovskin etsityimpien listalle.

Venäläiset syyttäjät sanovat pyrkineensä vaikuttamaan Interpoliin, jotta Hodorkovski päätyisi listalle. Venäläinen tuomioistuin pidätti Hodorkovskin viime vuonna poissaolevana. Lisäksi hänestä on annettu pidätysmääräys.

Venäjä on ilmoittanut toimittavansa Interpolille uutta todistusaineistoa Hodorkovskia vastaan. Interpol ei ole toistaiseksi kommentoinut Venäjän vaatimusta.

Syytetään murhasta

Venäjällä on nostettu Hodorkovskia vastaan murhasyyte. Venäjä syyttää Hodorkovskia osallisuudesta vuonna 1998 tehtyyn poliitikon murhaan.

Hodorkovski on öljy-yhtiö Jukosin perustaja. Hänet tuomittiin Venäjällä petoksesta, veropetoksesta ja kavalluksesta vankeuteen vuonna 2003. Länsimaat arvostelivat tuomiota poliittiseksi, sillä Hodoskovski on presidentti Vladimir Putinin äänekäs arvostelija.

Hodoskovski istui vankilassa kymmenen vuotta, ennen kuin presidentti Putin armahti hänet joulukuussa 2013. Sveitsi myönsi Hodorkovskille tuolloin oleskeluluvan, mutta hänen tiedetään viettäneen paljon aikaa Lontoossa.

Lähteet: AP