Valtion säästöt iskivät kaivostutkimuksiin – GTK ei kairaa enää kallioita

Suomen kallioperän perinteinen poraaja Geologian tutkimuskeskus ei tee enää laajamuotoisia kenttätutkimuksia. Kairauskalusto on laitettu myyntiin ja henkilöstöä vähennetty tai laitettu muihin töihin. Taustalla ovat valtion säästöt ja GTK.n rahoituksen väheneminen.

Kotimaa
Kuvassa näytteitä kairaava laite, keltainen suojakoppi ja  moottorikelkka
GTK

GTK:ta ilman kalliota kairaavaa konetta on vaikea kuvitella. Keskus on vuosikymmenten varrella kartoittanut Suomen maaperää kansainvälisestikin tarkasteltuna ainutlaatuisella tavalla.

GTK keskittyy jatkossa asiantuntijapalveluihin ja luopuu isoimmista kenttätutkimuksista.

Juhani Ojala

Viime vuosina töitä ovat tuoneet myös Suomen malmi- ja mineraaliesiintymistä kiinnostuneet kaivosyhtiöt.

Tutkimusluvan saatuaan yhtiöt kääntyivät usein GTK:n puoleen alkuvaiheen maastotutkimuksissa. Esimerkiksi Kuopion, Kuhmon ja Kuusamon seuduilla timantteja etsivä Karelian Diamond Resources kertoo GTK:n heille tekemistä maastotutkimuksista.

Säästöt ja kilpailutilanne johtivat leikkauksiin

Valtio leikkasi GTK:n rahoitusta tälle vuodelle noin kolmella miljoonalla eurolla, minkä

Emme enää kilpaile näytteenotto- ja maastotöistä yksityisten urakoitsijoiden kanssa.

Jarmo Kohonen

jälkeen vähennettiin yli 70 työntekijää. Samalla uudistettiin myös keskuksen toimintatapoja.

GTK:n mineraalivarannot-yksikön päällikkö Juhani Ojala asettelee sanansa tarkasti kommentoidessaan tilannetta.

– Säästöjen takia organisaatiota on uudistettu. Johdon linjauksen mukaan GTK keskittyy jatkossa entistä enemmän asiantuntijapalveluihin ja luopuu isoimmista kenttätutkimuksista.

Strategia- ja suunnittelujohtaja Jarmo Kohonen kertoo, että säästöjen lisäksi myös kilpailutilanne vaikutti leikkauksiin ja organisaatiouudistukseen.

– GTK tutkii jatkossakin, mutta jatkossa emme enää kilpaile näytteenotto- ja maastotöistä yksityisten urakoitsijoiden kanssa, vaan hankimme niitä heiltä.

Geologian tutkimuskeskuksen nimi saa kuitenkin uuden kaiun leikkauspäätösten jälkeen, kun tutkimuskeskuksesta sorvataan asiantuntijakeskusta.

Kairaus- ja kuljetuskalusto myydään yksityisille

Raskas kalusto myydään ja jatkossa otamme näytteitä vasaralla ja lapiolla

Juhani Ojala

GTK:n kalustolle ja henkilöstölle etsitään uutta käyttöä.

Kairakoneet ja kulkuneuvot myydään ja töihin jäänyt henkilöstö voi edelleen auttaa kaivosyhtiöitä esimerkiksi tutkimusvalmisteluissa ja tehdä kevyitä maastotutkimuksia.

– Raskas kalusto myydään ja jatkossa otamme näytteitä vasaralla ja lapiolla, kertoo GTK:n mineraalivarannot-yksikön päällikkö Juhani Ojala.

GTK on jo myynyt ensimmäisen kairakoneen, ja kaksi odottaa vielä ostajaa. Lisäksi nettihuutokauppaan tai muutoin tarjolle tulee vielä maastoajoneuvoja ja kevyempää tutkimuslaitteistoa.