Sukulaismies raatoi yötä myöten ravintolassa – Itä-Vantaan ihmiskaupparikoksen päätekijälle lähes kahden vuoden vankeustuomio

Vantaan käräjäoikeus on langettanut neljälle intialaismiehelle eriasteisia vankeusrangaistuksia sukulaismiehen ihmiskaupasta. Tuomitut määrättiin myös maksamaan uhrille yli 100 000 euron korvaukset.

Kotimaa

Vantaan käräjäoikeus on antanut tuomionsa itä-vantaalaisessa pizzeriassa alkuvuodesta 2013 kevääseen 2014 jatkuneessa ihmiskauppajutussa. Päätekijälle oikeus määräsi yhden vuoden ja kymmenen kuukauden tuomion. Kolme muuta tekijää saivat ehdolliset vankeustuomiot; kaksi 11 kuukautta kestävää ja yhden vuoden ja kuukauden pituisen.

Kaikkiaan neljä syytettyä joutuvat korvaamaan uhrille yhteensä liki 90 000 euroa ansionmenetyksiä ja 12 000 euroa kärsimyksestä.

Oikeus katsoi, että sukulaismiehet olivat yhdessä käyttäneet hyväksi kielitaidottoman uhrin riippuvaista asemaa ja turvatonta tilaa hänen saattamisekseen pakkotyöhön.

Oikeuden mukaan jutun päätekijä erehdytti uhrin värmäämällä hänet pakkotyöhön. Uhrille oli luvattu 1 700 euron kuukausipalkka, mutta hän sai kuudentoista kuukauden ajalta palkkaa yhteensä alle 2 000 euroa.

Uhri oli työskennellyt päivittäin kello 11–04 ja tehnyt yhden kuukauden töitä aamuyhdeksästä aamuneljään. Kuusitoista kuukautta jatkuneen raatamisen aikana mies oli saanut pitää vain yhden vapaapäivän. Miehen vapaus oli rajoitettu, hänen passinsa ja pankkikorttinsa oli otettu haltuun. Uhri asui pizzerian lähistöllä olevassa asunnossa, jossa majoittui muitakin ravintolan työntekijöitä.

Käräjäoikeus ei katsonut ihmiskauppaa törkeäksi, sillä väkivaltaista pakottamista ei voitu näyttää toteen.

Kaikki neljä syyllistä määrättiin myös liiketoimintakieltoon, koska tapaukseen liittyi törkeä vero- ja kirjanpitorikos. Päätekijällä oli entuudestaan jo liiketoimintakielto törkeän veropetoksen ja kirjanpitorikoksen takia. Se olisi päättynyt tässä kuussa.

Tekijät kiistivät ihmiskauppaan liittyvät syytteet. Päätekijä myönsi liiketoimintakiellon rikkomisen.