1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Huonoksi haukuttu musiikki kiinnostaa yliopistotutkijaa: "Yötä ja Nickelbackiahan pitää inhota"

Nickelback-yhtye on suosittu, mutta silti sitä inhotaankin syvästi. Joensuulainen Salli Anttonen tekee väitöskirjaa, jossa pohditaan niin syytä Nickelbackin vihaamiseen kuin Lady Gagan ristiriitaisuuttakin. Kun ihminen kieltää kuuntelevansa "huonoa musiikkia", saa hän siitä useimmiten tyydytystä.

Kulttuuri
Tutkija Salli Anttonen.
Janne Ahjopalo / Yle

Kulttuurin alan väitöskirjaa tekevää tutkija Salli Anttosta huvittaa suuresti, että joitakin bändejä vihataan niin antaumuksella.

– Ylipäätään huono musiikki ja sellainen, mitä ei saisi sanoa kuuntelevansa, on kauhean kiinnostavaa.Tutkija lataa esimerkiksi porilaislähtöisen Yön, joka on liikkunut ikääntyessään rockista iskelmän suuntaan.

Tutkimieni lehtikriitikkien mukaan rockin pitäisi olla vihaista, vaarallista eikä missään nimessä keskitietä.

Salli Anttonen

– Älä nyt vain sano, että kuuntelet Yötä! Yötähän pitää inhota, eikä siitä saa tykätä. Mutta olenko koskaan kuunnellut Yön levyä alusta loppuun ajatuksella. No en ole, naurahtaa Anttonen.Tutkija viittaa musiikintutkija Simon Frithiin, jonka mukaan suuri osa musiikin kuuntelusta saatavasta mielihyvästä liittyy poissulkemiseen.– Kun saa sanoa "Ei ainakaan tätä", se tuottaa mielihyvää. Samalla voi luoda identiteetin, että minä olen hyvällä maulla varustettu ihminen.

Maailman huonoin bändi tutkimuskohteena

Salli Anttonen on kirjoittanut väitöskirjaansa varten tieteellisen artikkelin huippusuositusta kanadalaisesta Nickelback-yhtyeestä. Yhtyeestä, joka aloitti muun muassa Metallica-coverbändinä ja on nyt suosionsa lisäksi vahvasti inhottu. Negatiivis-humoristinen suhtautuminen näkyy muun muassa nettimeemeinä, vastustavina kansalaisadresseina ja musiikkilehtien haukkuina. Miksi?

– Tutkimieni lehtikriitikkien mukaan rockin pitäisi olla vihaista, vaarallista eikä missään nimessä keskitietä. Nickelbackin jätkät ovat liian puhtoisia, kiltin näköisiä, eivätkä juo edes kaljaa lavalla.

Nickelback.
Kanadalainen Nickelback on äänestetty useasti maailman huonoimmaksi yhtyeeksi.Nickelbackin Instagram.

Anttosta ovat haastatelleet Nickelbackista jo muun muassa kanadalaiset radiokanavat ja amerikkalainen viihdesivusto BuzzFeed. Myös BBC:stä ja australialaiselta tv-kanavalta on otettu alustavasti yhteyttä.

Lady Gaga on oma itsensä ja toisaalta valhetta

Salli Anttonen on analysoinut amerikkalaista poptähti Lady Gagaa Rolling Stone -lehden artikkelien kautta. Tähden antama julkisuuskuva on ristiriitainen.

– Gaga sanoo, että hänellä ei ole roolia. Että hän todella on Gaga ja hänen äitinsäkin sanoo häntä Gagaksi. Toisaalta Lady Gaga tuokin esille, että kaikki on valetta: musiikki ja taide. Ja kun valheeseen uskotaan tarpeeksi paljon, siitä tulee Gagan mukaan lopulta totta, kertoo Anttonen.

Lady Gaga esiintyy Belfastissa.
Lady Gaga esiintyi MTV Europe Music Awards -gaalassa Belfastissa marraskuussa 2011.Ian West / EPA

Tutkija uskoo, että Rolling Stonen kaltaiselle lehdelle on tärkeää tuoda esille Lady Gaga rocktähtenä ja taiteilijana, vaikka hänen musiikkinsa valtavirtaa olisikin.

– Korostetaan erityisesti, kuinka Gaga työskentelee nimekkäiden rockmuusikkojen, kuten Queenin ja Street E Bandin jäsenten kanssa, huomauttaa Salli Anttonen.