Hyppää sisältöön

Supo: Ulkomainen tiedustelu pyrki vaikuttamaan Suomen energiapolitiikkaan

STT:n mukaan suojelupoliisi ei halua tarkentaa, minkä maan tiedustelu oli vaikutusyritysten takana. Supo arvioi ulkomaisen tiedustelun keskeisiä päämääriä uudentyyppisessä vuosikirjassa.

Kuva: Juha-Pekka Inkinen / Yle

Ulkomainen tiedustelu pyrki vuonna 2015 vaikuttamaan Suomen energiapoliittisten päätösten tekoon, kertoo suojelupoliisi vuosikirjassaan.

Suojelupoliisi ei kuitenkaan halua tarkentaa, minkä maan tiedustelusta on kyse ja mihin energiapoliittisiin ratkaisuihin vaikutusyritykset kohdistuivat. Supon viestintäpäällikkö Jyri Rantala sanoi STT:lle, että Supo ei avaa asiaa yhtään enempää kuin vuosikirjassa on tehty.

Suojelupoliisi julkaisi uudentyyppisen vuosikirjan (siirryt toiseen palveluun) nyt ensimmäistä kertaa. Vuosikirja korvaa Supon vuosikertomuksen.

Kirjassa kuvataan muun muassa terrorismitilanteen kehittymistä ja vieraiden valtioiden tiedustelupalveluiden toimintaa Suomessa. 

Supon mukaan tiedustelutoiminta Suomea vastaan oli aktiivista vuonna 2015. Monissa tapauksissa tiedustelu oli edellisiin vuosiin verrattuna myös selvästi aggressiivisempaa. Tämän takia suojelupoliisi joutui vuoden aikana puuttumaan eräiden tiedustelupalveluiden toimintaan Suomessa, vuosikirjassa sanotaan.

Energiapolitiikkaan vaikuttamisen lisäksi ulkomaisen tiedustelun keskeisiä päämääriä vuonna 2015 oli selvittää Suomen poliittinen tilanne kevään eduskuntavaalien jälkeen ja saada tietoa Suomen poliittisen johdon ja kansalaisten suhtautumisesta EU-politiikkaan ja Nato-yhteistyöhön, Supo kertoo.

.
.