Vimpelin valtuusto piti pikakokouksen ja lähti seuraamaan Alajärven päätöstä kuntaliitoksesta

Vimpeli päätti nopeasti, odotetusti ja täysin yksimielisesti, että kuntaliitokselle Alajärven kanssa ei ole tarvetta. Valtuutetut lähtivät pikakokouksen jälkeen kiireen vilkkaa Alajärvelle seuraamaan, mitä kumppani päättää.

Kotimaa
Vimpelin kunnanvaltuusto huhtikuussa 2016.
Vimpelin kunnanvaltuusto kokousti yläasteen ja lukion tiloissa. Valtuutetut vastustivat yksimielisesti kuntaliitosta.Päivi Rautanen/Yle

Vimpelin kunnanvaltuusto torjui täysin yksimielisesti kuntaliitoksen Alajärven kanssa. Vimpelin historian ehkä yksi merkittävimmistä kokouksista käytiin läpi noin 12 minuutissa. Kuntajakopykälästä käytettiin vain yksi, nopea puheenvuoro. Valtuustoryhmät kokoontuivat toki jo iltapäivällä kunnantalolle yhdessä puimaan illan päätöstä.

Vimpelin valtuutetut lähtivät seuraamaan Alajärven kaupunginvaltuuston päätöstä kuntaliitoksesta. Alajärven kaupunginhallitus esitti valtuustolle äänin 7-2 liitoksen hyväksymistä.

Vimpelin kunnanvaltuusto
Pasi Takkunen/Yle

– Tätä päätöstä ei voi sanoa pikaiseksi. Kyllä tätä on istuttu, mutta koko ajan meillä on ollut yksimielinen kanta asiasta, että tätä halutaan. Jos asiat ovat näin selviä, niin turha niistä on enää jäädä kovin pitkään keskustelemaan, arvioi nopeaa kokousta keskustan valtuutettu Marja-Leena Laakso.

Vasemmistoliiton valtuutettu Matti Lehto on istunut Vimpelin valtuustossa useilla eri vuosikymmenillä.

- Ennenkin on ollut vaikeita päätöksiä, mutta niistä on selvitty. Taloudellisia kriisitilanteita on ollut joka vuosikymmenellä, joten ei tämä ole uutta, Matti Lehto sanoo.

Valtioneuvoston päätös juhannusviikolla

Valtioneuvosto tekee asiassa lopullisen päätöksen kesäkuussa, todennäköisesti juhannusviikolla. Vimpelin valtuuston keskustalainen puheenjohtaja Anni Niemi toivoi valtuuston kokouksen alussa pitämässään puheenvuorossa, että maan hallitus kunnioittaisi vimpeliläisten omaa tahtotilaa. Vasemmistoliiton Matti Lehto on samaa mieltä.

– Olen tehnyt päätökseni sekä tunteella että erityisesti järjellä. Jos pakkoliitokseen meitä laitettaisiin, seuraukset olisivat katastrofaaliset. Siinä menisi muutama vuosikymmen, ennen kuin alueesta saataisiin yhtenäinen, Matti Lehto arvioi.

Yleisöä Vimpelin kunnanvaltuuston kokouksessa.
Vimpelin valtuuston kuntaliitoskokousta seurasi 20-30 henkilön yleisö.Pasi Takkunen/Yle

Talous kääntyi plussalle

Vimpelin valtuuston kokousta seurasi yläasteeen ja lukion auditoriossa parisenkymmentä henkilöä.

Kuntajakoselvittäjä Eero Laesterä esitti selvityksessään Vimpelin liittämistä Alajärveen. Laesterä ei usko Vimpelin kykenevän tarjoamaan kuntalaisille palveluja tulevaisuudessa, vaikka kunnan talous kiri viime vuonna 1,4 miljoonaa plussalle. Vanhoja alijäämiä on tällä hetkellä 2,2 miljoonaa.

Vimpelin kunnanvaltuuston kokous 25.4.2016
Kunnanvaltuuston puheenjohtaja Anne Niemi pukeutui liitoskokoukseen sinivalkoiseen asuun Vimpelin värejä kunnioittaen.Pasi Takkunen/Yle

Artikkeliin on lisätty valtuutettujen Marja-Leena Laakson ja Matti Lehdon kommentit ma. 25.4.2016 klo 20.28.